De Business

Punem punctul pe știi

Judecătorii sunt suspect de blânzi cu firma unui senator PSD

vineri, 08 ianuarie 2016, 02:50
4 MIN
 Judecătorii sunt suspect de blânzi cu firma unui senator PSD

Societatea Morlux Florena SRL, deţinută de senatorul PSD Florin Constantinescu (FOTO) a fost iertată de judecători după ce a fost prinsă cu patru angajaţi la negru. Magistraţii au preschimbat amenda de 40.000 de lei dispusă de ITM în avertisment.


Societatea deţinută de senatorul PSD Florin Constantinescu a primit în preajma Crăciunului un „dar” de zeci de mii de lei din partea magistraţilor. Constantinescu a reuşit să câştige în propriul „fief” contra inspectorilor de muncă şi să transforme o amendă consistentă dată de inspectorii de muncă într-o simplă „dojeneală” părintească din partea judecătorilor. În urma unui control derulat în cursul lunii octombrie 2015 de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) la firma Morlux Florena SRL, deţinută în proporţie de 98,5% de Constantinescu, s-au descoperit 4 angajaţi care lucrau fără contract de muncă. Atunci, într-o discuţie purtată cu reporterii „Ziarului de Iaşi”, parlamentarul spunea că este doar acţionar la firmă şi nu ştie despre neregulile descoperite în propria „ogradă” de ITM.   „Eu nu mă ocup de firmă, dom’le. Eu sunt acţionar. Nu mă ocup eu. Habar nu am”, declara Constantinescu. Doar că administrator al firmei Morlux Florena este Săndica Constantinescu, însăşi soţia parlamentarului, iar ceilalţi asociaţi sunt fiica şi ginerele senatorului, Roxana-Elena şi Andrei Burţilă. 

 
„Aşa e moda acum!”
 
Societatea parlamentarului PSD a ripostat şi a contestat la Judecătoria Paşcani amenda primită de la inspectori, în valoare de 40.000 lei. Cu câteva zile înainte de Crăciun a şi câştigat parţial în războiul cu inspectorii de muncă. „Admite în parte plângerea contravenţională, formulată de petenta SC Morlux Florena SRL, în contradictoriu cu intimatul Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria IS nr. 00000003054/2.10.2015. Dispune înlocuirea sancţiunii amenzii cu «Avertisment». Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Paşcani”, este soluţia pronunţată pe 18 decembrie 2015, publicată ulterior pe portalul Ministerului Justiţiei. Iniţial, şedinţa era programată cu trei zile mai devreme, pe 15 decembrie, magistraţii însă au decis atunci să se amâne pronunţarea. În luna noiembrie a anului trecut, atunci când ziarul nostru a scris despre acţiunea în instanţă a firmei senatorului Constantinescu, şeful ITM Iaşi spunea că de schimbarea amenzii contravenţionale în avertisment se hotărăşte de către magistraţi doar în anumite cazuri. „Toate firmele contestă. Este dreptul lor! Aici, la ITM, citaţiile vin pe bandă rulantă. Aşa e moda acum! ITM însă a câştigat în instanţă de fiecare dată. În unele cazuri, când erau firme mici, cu o singură persoană descoperită că muncea fără forme legale, instanţa a ajuns la concluzia că fapta a existat, dar că pericolul social este redus, iar sancţiunea a fost înlocuită cu avertisment. În aceste cazuri, agentul economic recunoaşte în faţa magistraţilor fapta şi angajează imediat persoana depistată că muncea în mod ilicit”, preciza anterior George Albulescu, inspector-şef ITM.
 
ITM va face contestaţie
 

Ca atare, având în vedere notorietatea acestui caz, jurnaliştii ziarului nostru au sunat în cursul zilei de ieri la Judecătoria Paşcani pentru a afla motivaţia din spatele acestei sentinţe. I-am comunicat judecătorului Irina Şerbănescu, vicepreşedinte al instanţei menţionate, că dorim să ni se transmită numele magistratului care dat hotărârea în acest caz precum şi alte detalii. Aceasta ne-a spus să revenim cu un apel telefonic după o jumătate de oră. Atunci ni s-a făcut legătura la o grefieră care s-a făcut „scut” în faţa superiorilor care l-au iertat de o amendă consistentă pe senatorul PSD. „(numele magistratului – n.D.C.) Nu este o informaţie de interes public. Ca atare nu vă putem această informaţie. Nu a fost publicată încă motivarea”, ne-a transmis aceasta. Pe de altă parte, ITM spune că va ataca cu apel hotărârea dată de Judecătoria Paşcani în dosarul Morlux Florena. Acesta a aflat de la jurnalişti despre sentinţă. „Nu ştiam despre acest lucru. Evident că vom face apel. Momentan nu pot comenta mai multe pe marginea acestui caz deoarece nu avem la îndemână motivarea”, a spus Albulescu. Morlux Florena, societatea sancţionată recent de ITM, este specializată în fabricarea produselor de morărit şi funcţionează în satul Criveşti, locul natal al parlamentarului, fiind înfiinţată în anul 1994. Anul trecut, reprezentanţii firmei au declarat în bilanţ o cifră de afaceri de circa 1,1 milioane lei. Morlux Florena a terminat anul trecut „pe minus”, cu pierderi de aproape 132.000 lei. Numărul mediu de salariaţi declarat în cel mai recent bilanţ este de 24 persoane.

 

 

Comentarii