Jurnal de PROTEST (III)

luni, 20 februarie 2017, 02:50
1 MIN
 Jurnal de PROTEST (III)

– o selecţie –

Joi, ziua nouă (09.02.17)

Eu sunt protestatar freelancer. Voi?

Până duminică, n-am fost decât noi – protestatarii. Apoi au apărut şi contramanifestanţii. Dacă B1TV vorbeşte de „protestarii de la Cotroceni“, nu încearcă decât o mică, dar parşivă diversiune.

Apropo de contramanifestanţi: le-aţi văzut pancartele, lozincile? Sunt în bună parte copiate după cele din Piaţa Victoriei etc. Au strigat/ scris pe pancarte protestatarii „Dragnea nu uita, ţara asta nu-i a ta!? Au strigat/ scris şi ei: „Iohannis, nu uita, ţara asta nu-i a ta!” Au văzut „Jos labele de pe Justiţie!”? Au zis şi ei: „Jos labele de pe Guvern!”

Dar, de, la ce să te aştepţi de la unii care habar n-au ce-i cu plagiatul lui Ponta&Co. ori care, desigur, urmează discursul pe invers al jupânilor lor care, în clasică copiere a vechii vorbe „Hoţii strigă hoţii!” acuză protestatarii de toate alea de ce sunt acuzaţi ei de aceştia! În fine, să dăm contramanifestanţilor ce-i al lor: „originale” sunt cele ce-l vizează pe preşedintele Iohannis, de ex. ca ne-român (etnic german, adică): „Să pleci din ţara mea!” Ce contează că noi saşii avem o istorie în Transilvania care coboară până secolul XII, 1141 fiind anul cu primul act de atestare a noastră, anul trecut celebrându-se 875 de ani de trai pe plaiurile transilvane!

Haideţi să cerem Iranului retragerea Ayatollahului Dragnea!

Pentru o viaţă sănătoasă, respectaţi mesajele principale ale zilei:

– Dragnea cel cinic şi parşiv e tot sforarul şef;

– Tăriceanu cel parşiv şi cinic e tot vicele său;

– Grindeanu cel laş şi paiaţă e tot premier.

Pontos Predoiu, ieri: „Ordonanţa ruşinii a fost atât de transparentă că i se vedea Teleormanul!”

Apropo de cuvântul „ordonanţă”: cred că-n curând vor apărea fetiţe botezate Ordonanţa…

Sintagmă faină auzită la un reporter Realitatea TV: „Paznicii de noapte ai democraţiei“. Protestatarii, desigur (şi nu contramanifestanţii).

Teodor Meleşcanu (cică ministrul de externe al ţării), a spus pentru Adevărul (luni, pe când era la Bruxelles) aşa: „Noi nu am dezincriminat abuzul în serviciu, noi am găsit o modalitate ca să-l incriminăm, pentru că a fost declarat neconstituţional de către CCR.” Din start mi s-a părut ceva putred în fraza asta şi mi-a trebuit niţel să-mi dau seama ce reiese din formularea vechiului activist de… partide: până la intervenţia CCR (de anul trecut), abuzul în serviciu ar fi fost, după Meleşcanu, constituţional, iar CCR l-a „declarat neconstituţional”!?! Gafă de Gâgă. Şi ăsta-i şef la Externe.

Azi dimineaţă, minune-n Mircea: plug de zăpadă pe strada Mircea!!!

Adineauri, un pesedist, unul tânăr oarecum neras, cu chelie şi ochelari, susţinea cu seriozitate, apropo de lipsa de credibilitate a Guvernului în străinătate, că ei (vreo delegaţie română, ceva) ar fi fost primiţi cu aplauze la ONU! Zău, măi dragă? Ce, v-aţi dat drept protestatari?

CCR s-a spălat pe mâini: a jucat alba-neagra cu litera şi spiritul constituţiei.

Peremistul acoperit Codrin Ştefănescu: „Demisia lui Florin Iordache ne-a şocat!” Să mori tu?

Vineri, ziua zece

Snoavă cu un contramanifestant (bărbat mai în vârstă cu aspect de ţăran) abordat de-o reporteră de la Pro TV pentru că avea o pancartă cu ceva în germană. Întrebat ce scrie pe ea, omul, orişicât, onest, a recunoscut că nu ştie nici engleză, nici germană (nu ştia, deci, în ce limbă e) şi că aşa a primit-o… Săpând pe net, am găsit poza şi discuţia:

Reporter: Ce aţi scris pe pancartă?

Protestatar: Să plece din ţară.

Reporter: În ce limbă?

Protestatar: În germană, ba nu, în engleză.

Reporter: Ce înseamnă?

Protestatar: Nu ştiu, că nu ştiu engleză, nici germană. Am primit mesajul!

Ce scria pe coala A3? „KLAUS GEHEN HAUSE!” (Klaus mergem casă), iar în dreapta jos: „IohannisSuspendat”.

Sinistrul Tăriceanu parcă vrea tot timpul să fie mai sinistru decât Odiosul Dragnea.

Aseară, la TVR1: Dinescu, Androneasca, Radu F. Alexandru, unul Popa de la ALDE, Iaru, Dan Barna (dep. USR) şi o rozătoare care când vorbeşte parcă vorbeşte numa-n V. Înainte să-nceapă discuţia propriu-zisă, tanti Andronescu se-nfoaie indignată şi-l ia la rost pe moderator: „Înainte de toate (redau din memorie) daţi-mi voie să vă atrag atenţia că sunteţi televiziunea publică şi nu-i corect ce faceţi. Tot daţi Piaţa Victoriei şi nimic de la Cotroceni!” „Am dat toată ziua, doamnă, acum nu mai e nimeni. Dacă vreţi, dăm imagini de acum, să vă convingeţi!” „Ă…, lăsaţi!” Tanti Cati a avut momente grele la TeVeRe. Parcă văd c-o să-nceapă represiunile: cum îşi permit??? Pe banii din bugetu’ nostru!?

Legislaţia românească e şvaiţer. Plină de găuri ba vinovate din culpă (rămase din neglijenţă ori chiar incompetenţă, adică), ba vinovate cu premeditare (plantate cu bună ştiinţă, adică).

Prorogare: aseară, pe la ora asta (19.30), erau -8 grade, acum sunt deja -13,7!!! Se prorogă ieşirea mea la Protest pe mâine sau poimâine.

Sâmbătă, ziua unşpe

Băi, vedeţi că vă expiră marja de manevră!!!

Duminică, ziua douăşpe

Semne bune: mai are un pic şi trece pe plus! Temperatura!

Ramona Ursu pe FB: „Dictatură, minciună, hoţie. Asta e strategia.“

Chirica la Realitatea: două-trei fraze şi hop, problema comunicării. Comunicarea-n sus, comunicarea-n jos. Întrebat de top 3 probleme ale PSD-ului, cu ce credeţi c-a-nceput? 1. Comunicarea… Cum naiba era bancul ăla cu maşina socialismului şi claxonul („Da’ ce claxon are!”)? Apoi, tot el: „Eu am să spun un lucru care l-am simţit pe pielea mea…” Dle primar, vă rog frumos, nu-l copiaţi pe Târiceanu! „Pe care”, da? Şi poate încercaţi să evitaţi să mai spuneţi şi „(eu) ca şi primar” şi alte ca-şi-uri gen „ca şi formă de conducere”. Altfel, bătător la ochi vocabula „abordare” în discursul dlui Chirica: întrebat de pericolul unei scindări în PSD, a avut un răspuns surprinzător de… elegant (în formulare) – vezi Doamne, există o „scindare-n abordare”! Tare!

Ulterior emisiunii, am dat peste acest comentariu FB vizavi de dl Chirica: „Retorica post-adevăr duce şi la pluri-adevăr: pare în acelaşi timp din piaţă, din guvern, din PSD etc. Păcătuieşte la ubicuităţi.” (Eugen Ciurtin)

Mda, PSDragnea aşa ceva nu prea-nghite.Cine-i ubicuu, e un pericol pentru strânsura-n jurul jupânului vânat de vampirii din Justiţie!

Cel mai concis slogan din seara asta-n Piaţa Unirii: #INSIST.

La marşul de protest, un protestatar şi-a pus o cutie-n cap – ironizare mută a tuturor celor care stau cu capul la cutie, aşteptând temerari să vadă cine învinge: statul de drept sau statul de drepţi în faţa corupţilor!

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii