La Erbiceni, locuitorii au internet gratis de la Primărie

marți, 05 iulie 2016, 01:55
3 MIN
 La Erbiceni, locuitorii au internet gratis de la Primărie

În Iaşi au dispărut cele 3 puncte hotspot, dar municipalitatea încă se mai laudă pe site ca fiind active.

În Iaşi au dispărut cele 3 puncte hotspot, dar municipalitatea încă se mai laudă pe site ca fiind active.

Iaşul poate lua lecţii de la o comună de nici 6.000 de locuitori. Primăria comunei Erbiceni a instalat puncte de acces la internet gratuite în cele cinci sate componente. Internetul a devenit bun public în Erbiceni anul trecut. În acelaşi an, Primăria municipiului a închis cele trei puncte hotspot deschise în 2008, la aniversarea a 400 de ani de existenţă a Iaşului. „Cei bătrâni, hai că nu ştiu despre ce e vorba, dar copiii ştiu deja să butoneze. «Facebook», «Google», sunt cuvinte pe care le învaţă înainte să ştie cum îi cheamă. Pentru oameni, începe să fie normal să aibă asfalt şi şcoală. Nu era mare cheltuială, aşa că am zis să punem şi internet. La cei mai săraci m-am gândit, că alţii au cablu, antene, calculatoare. Cei mai săraci au oricum telefoane”, a declarat primarul comunei, Ionel Lungu.

Pornind din faţa primăriei, semnalul este suficient de puternic pentru ca internetul să fie accesibil şi de dincolo de halta Erbiceni, la o distanţă de peste jumătate de kilometru. În satul principal, semnalul se pierde abia la ultimele case, spre Podu Iloaiei. „Mai sunt oameni care vor să aibă net puternic şi în casă, aşa că şi-au montat antene care preiau semnalul nostru. Costă vreo 80 de lei, la «Dioda». De aici au şi apărut probleme, că seara se adună ciotcă pe lângă antene tinerii din sat, mai gălăgioşi, vorbind mai fără perdea. Aşa că iese omul din casă şi-i alungă. Asta să fie ultima grijă, doar că toată reţeaua e pe netul primăriei, iar după-amiaza şi seara, când intră toată lumea, ne trezim că ne pică internetul tocmai în primărie, că are şi banda limitele ei. Ne-am gândit să mai luăm un abonament, să nu ne mai afecteze activitatea. Nu are rost să limităm accesul oamenilor, pentru încă 300 de lei pe lună, cât e abonamentul”, a spus Lungu.

În acelaşi timp, la Iaşi, internetul municipal a devenit istorie. În 2008 au fost înfiinţate puncte hotspot gratuite în parcul din faţa Teatrului Naţional, în Parcul Copou şi în parcul din Podu Roş, în colaborare cu două firme de profil IT. Deşi acestea au fost închise anul trecut, pe site-ul Primăriei ele sunt încă prezentate ca fiind active. „În acest moment, municipalitatea doreşte reînfiinţarea acestor trei puncte, dar şi extinderea lor în alte zone publice din Iaşi. Dezafectarea celor trei puncte deja existente a ţinut de cele două firme partenere, independent de decizia municipalităţii. Se doreşte reluarea unui asemenea tip de parteneriat, dacă se poate tot în regim gratuit, precum şi extinderea şi în alte zone din Iaşi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Sebastian Buraga. 

 

Comentarii