Manifestări la Iaşi dedicate lui Gheorghe I. Brătianu, savantul istoric martir

luni, 26 ianuarie 2015, 21:48
2 MIN
 Manifestări la Iaşi dedicate lui Gheorghe I. Brătianu, savantul istoric martir

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi prin Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Academia Română Bucureşti, Colegiul Naţional Iaşi şi Liga Studenţilor de la Istorie Iaşi organizează mâine şi poimâine o serie de manifestări sub numele „Gheorghe I. Brătianu – un savant istoric martir”.

Manifestările încep mâine la Ruginoasa şi continuă poimâine la Iaşi şi sunt dedicate comemorării unor personalităţi, victime ale represiunii staliniste, care au murit în Închisoarea Sighetul Marmaţiei.

Astfel, de la ora 10.15, la Ruginoasa primarul va acorda titlul post mortem de Cetăţean de Onoare al Ruginoasei lui Gheorghe I. Brătianu. De la ora 10.30 va avea loc vernisajul unei expoziţii foto-documentare şi audierea secvenţelor „Voci de aur” din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române – mărturii, interviuri, evocări. De la ora 11 va avea loc dezbaterea pe tema „Actualitatea gândirii geopolitice a istoricului Gheorghe Brătianu”, unde moderatorul va fi Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului muzeal. În cadrul acestei întâlniri vor conferenţia profesori de la mai multe universităţi din ţară.

Poimâine, la Colegiul Naţional va fi dezvelit începând cu ora 10.15 tabloul lui Gheorghe I. Brătianu în Galeria Personalităţilor, de la ora 10.30 va avea loc vernisajul expoziţiei prezentate cu o zi înainte la Ruginoasa şi interviuri şi evocări din fonoteca de Aur cu academicienii Şerban Papacostea şi Maria Brătianu. De la ora 11 va fi o masă rotundă pe tema „Gheorghe I. Brătianu – destinul unui istoric” cu elevi ai claselor a XI-a – a XII-a, sub coordonarea profesorului de istorie Adriana Radu, urmată de o altă dezbatere moderată de Ion Agrigoroaiei, profesor universitar la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi.

 

Comentarii