Marea Defăimare

vineri, 12 februarie 2016, 17:04
3 MIN
 Marea Defăimare

* Miercuri, Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat între 1956 şi 1963, a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare. N-ar fi o mare problemă: cărţile despre lagăre şi închisori s-au vândut întotdeauna bine, iar după unele s-au făcut filme şi seriale de succes (The Shawshank Redemption ori Prison Break, de exemplu). Scrie omul trei volume bestseller şi iese în doi-trei ani – şi, spre deosebire de ceilalţi mari autori din cenaclul DNA, au să-l aştepte cei de la Hollywood, cu contractele pregătite. Ar putea pune titlurile "Cum să tragi peste cap fără să laşi semne în 10 lecţii", "Smulsul unghiilor de intelectual anticomunist, nimic mai simplu!" sau "Un concediu minunat, doar la Râmnicu Sărat".

* Aţi auzit, fără îndoială, de aşa-zisa "Lege a Defăimării", care deja a fost adoptată în Senat, făcându-ne să ne întrebăm încă o dată cu ce am păcătuit noi, românii, în viaţa asta, ca să beneficiem de asemenea aleşi. Proiectul iniţiat de baronul local din Teleorman (judeţ cunoscut amatorilor de etnografie / folclor şi sub numele de "Ţara Morţilor") stârneşte şi azi dezbateri aprinse, din care omul nu înţelege mare brânză. De exemplu, nici noi n-am înţeles unele chestii: dacă îi spui cuiva că este "parlamentar" se pune ca defăimare? "Băi, politicianule!" este o insultă? Dacă da, care se pune ca insultă mai mare, "Deputatule!" sau "Senatorule!"?

* Am înţeles din proiectul lui Dragnea că s-ar putea sancţiona cu amendă până în 30 de mii de lei defăimarea socială de persoană fizică şi cu amendă până în suta de mii defăimarea de grup social ori comunitate. Dacă "parlamentar" e defăimare de 30.000 de lei, atunci "Camera Deputaţilor" şi "Senat" sunt defăimări scumpe, la suta de mii bucata? Dacă da, înseamnă că vârful de gamă, adică defăimarea defăimărilor, ar veni "clasa politică", aşa, în ansamblu, nu? Adică este cam la fel cu cuvântul "cocalar"?

* Cele de mai sus au fost doar întrebări, la care este posibil şi răspunsul negativ; la urma urmei, legea ar urma să pedepsească manifestările de ură, intoleranţă, incitare la ură şi intoleranţă faţă de categorii de rasă, orientare sexuală, vârstă sau religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, origine socială, dizabilităţi sau boli etc. Dacă în presă vor apărea dezvăluiri despre un politician prins la furat / luând şpagă / fraudând alegeri / altele, acesta va putea sări în sus, pe motiv că, de fapt, dezvăluirile sunt manifestări de ură împotriva lui şi a faptului că face parte dintr-o anumită categorie, cea a infractorilor? Sau, cum a fost alaltăieri, când s-a anunţat că Mădălin Voicu este urmărit penal, împreună cu Nicolae Păun (într-un dosar de corupţie legat de Partida Romilor), că e defăimare legată de etnie, nu?

* Nu ne-ar mira ca peste puţin timp şi Alexandru Vişinescu să facă scandal că a fost defăimat şi condamnat doar pentru apartenenţa sa la o categorie socială, cea a torţionarilor din închisorile comuniste… Ca să nu ne mai enervăm, vă urăm un sfârşit de săptămână vesel, plin de inimioare colorate, că e Valentine’s Day; aşadar, poftă bună!

Comentarii