De Sănătate

Punem punctul pe știi

Plimbată în stare critică de la Constanţa la Iaşi via Bucureşti

Medicii ieşeni i-au reimplantat piciorul stâng fetiţei din Constanţa

vineri, 02 septembrie 2016, 01:56
4 MIN
 Medicii ieşeni i-au reimplantat piciorul stâng fetiţei din Constanţa
Apoi au operat şi celălalt picior strivit. Deşi intervenţiile s-au realizat cu întârziere, medicii ieşeni speră că vor avea rezultate bune.

Fetiţa adusă zilele trecute la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi cu picioarele strivite după ce a fost victimă a unui accident rutier într-un sat din Constanţa se află în stare gravă, fiind în comă indusă. În cursul zilei de ieri urma să treacă prin a treia intervenţie chirurgicală. „Fetiţa se află în continuare în stare critică, este intubată, iar în urma intervenţiei de miercuri seara, de la piciorul drept, evoluţia este favorabilă pentru a continua intervenţia începută, urmând cea de-a treia operaţie. În privinţa piciorului stâng reimplantat în noaptea de marţi spre miercuri, veştile sunt relativ bune, dar următoarele zile vor fi critice”, a explicat dr. Lucian Cernahoschi, purtător de cuvânt al spitalului. 

Managerul unităţii medicale, dr. Radu Terinte, a completat că deşi piciorul stâng a fost reimplantat la mai mult de 9 ore de la producerea accidentului, fiind o perioadă destul de lungă, acesta s-a reperfuzat. „În momentul de faţă piciorul este cald, are puls, iar fetiţa răspunde la stimuli vizuali. Dacă starea fetiţei va evolua într-un mod favorabil, credem că spre sfârşitul săptămânii copilul va fi detubat”, a precizat dr. Radu Terinte. Prima intervenţie, cea de reimplantare a piciorului stâng, a fost făcută de echipa de medici ieşeni chiar în noaptea când fetiţa a fost transferată, iar a doua zi s-a operat şi membrul inferior drept. Această intervenţie a fost făcută la mai multe ore de la prima intervenţie, în cursul după-amiezii de miercuri, din cauza faptului că în momentul respectiv nu exista sânge suficient în spital.

Astfel, operaţia a fost făcută după ce spitalul a primit sânge de la Centrul de Transfuzii Sanguine. „Spitalul are o rezervă de sânge în permanenţă, când noi am fost anunţaţi de sosirea acestui caz mai aveam două unităţi de sânge disponibile, care ne permiteau prima intervenţie chirugicală, cea la piciorul stâng, pentru că intenţia noastră era salvarea vieţii. Celelalte intervenţii care urmau şi care necesitau sânge, se puteau regla în timp, ceea ce s-a şi întâmplat, în după-amiaza zilei de miercuri fetiţa fiind operată şi la piciorul drept, însă importantă era prima intervenţie, pentru a-i putea salva viaţa”, a precizat dr. Radu Terinte, managerul spitalului. 

Bucureştiul nu putea face reimplant

Reprezentanţii unităţii medicale susţin că transferul fetiţei a fost făcut de la Bucureşti din cauza faptului că nu existau medici disponibili care să poată interveni chirurgical. „Din câte am înţeles de la cei de la minister, refuzul celor de la Bucureşti a fost cauzat de faptul că nu exista echipa completă în momentul respectiv, iar singura echipă completă şi accesibilă la acea oră era la Iaşi. În acea noapte au mai fost operaţi doi copii care se aflau în stare gravă în urma unor accidente rutiere, astfel că echipa era completă şi prezentă la spital. Solicitarea de transfer a fost de fapt un anunţ făcut de cei de la SMURD, întâi fiind anunţată prof. dr. Diana Cimpoeşu, care a dat avizul şi care ne-a anunţat de sosirea acestui caz”, a explicat dr. Radu Terinte, managerul unităţii medicale. Fetiţa a fost lovită de remorca unui tractor care s-a desprins din mers şi a strivit-o de un gard în timp ce aceasta mergea de mână împreună cu mama ei, alături de alţi doi fraţi, marţi, în localitatea Valu lui Traian din Constanţa. 

Precizări de la SMURD

În timp ce managerul Spitalului de Copii, dr. Radu Terinte, susţine că solicitarea de transfer al pacientei a fost, „de fapt, un anunţ făcut de cei de la SMURD, întâi fiind anunţată prof. dr. Diana Cimpoeşu, care a dat avizul”, coordonatoarea SMURD Iaşi, profesorul Diana Cimpoeşu, a explicat că solicitarea de transfer a venit din partea medicului de gardă la SMURD Iaşi, nu din partea sa. „Solicitarea a venit din partea secretarului de stat, şef DSU, dr. Raed Arafat şi a directorului direcţiei asistenţă medicală din MAI. Am transmis-o medicului din dispecerat care în mod oficial a solicitat aviz de transfer de la Spitalul «Sfânta Maria» şi a ţinut legătura cu centrul operativ pentru situaţii de urgenţă comun al MS şi MAI”, a subliniat urgentistul. Potrivit medicului, pentru transfer s-a comunicat cu medicii de gardă din dispecerat şi cu specialităţile implicate. „Spitalul «Sfânta Maria» a fost contactat oficial de medicul din dispeceratul ISU-SMURD,  la fel medicii şefi de gardă din chirurgie plastică şi vasculară”, a mai spus profesorul Diana Cimpoeşu, coordonatoarea SMURD.

Mădălina OLARIU, Iulia CIUHU

Comentarii