De Business

Punem punctul pe știi

Mii de elevi ieşeni au aflat cum să îşi cheltuiască banii de buzunar

miercuri, 28 decembrie 2016, 02:50
2 MIN
 Mii de elevi ieşeni au aflat cum să îşi cheltuiască banii de buzunar

Ei au fost pregătiţi în cadrul a două cursuri organizate de către Visa şi Junior Achievement România.

 

Zeci de mii de şcolari din judeţul Iaşi îşi pot gestiona mai uşor bugetul lunar de venituri şi cheltuieli şi pot lua decizii potrivite pentru viitorul lor financiar. În jur de 35.000 de elevi din Iaşi au urmat pe parcursul acestui an cursurile de educaţie financiară „BaniIQ” şi comerţ online „Banii pe Net”. La nivel naţional, aproape 215.000 de persoane au finalizat cursurile derulate de Visa şi Junior Achievement România în primele zece luni din 2016, respectiv un sfert din totalul celor 865.000 de beneficiari ai celor două programe din ultimii cinci ani. Astfel, numărul beneficiarilor se apropie de un milion, prag estimat să fie depăşit pe parcursul anului viitor.

„Cele două programe se derulează în şcoli şi licee, online şi în bibliotecile publice din ţară, având o dispersie foarte bună la nivel naţional. Astfel, cei mai mulţi dintre beneficiarii cursurilor «BaniIQ» provin din Bucureşti, Iaşi, Timiş, Cluj, Suceava şi Argeş, iar în cazul programului «Banii pe Net», pe lângă aceste judeţe, se adaugă Constanţa şi Prahova”, au precizat, în comunicat, organizatorii celor două cursuri. În document se mai specifică faptul că cursurile de educaţie financiară şi comerţ online derulate de Visa au o prezenţă tot mai vizibilă şi în comunităţile rurale prin intermediul unui parteneriat încheiat de companie cu reţeaua naţională de biblioteci publice. Aproximativ10.000 de persoane au fost instruite prin intermediul acestui parteneriat în 2016 şi peste 250 de biblioteci din 13 judeţe au participat la cele două programe.

„Cu ajutorul programelor «BaniIQ» şi«Banii pe Net» am făcut primii paşi către incluziunea financiară a mediului rural şi a zonelor sărace, acolo unde accesul la informaţie este mai redus. Din păcate, nivelul de alfabetizare financiară este foarte scăzut în toată ţara, nu doar în zonele rurale, doar 22% dintre români având cunoştinţe financiare, ceea ce ne plasează pe ultimul loc în Europa, conform unor studii recente. Este şi motivul pentru care derulăm aceste programe la nivel naţional, întrucât oricine ar trebui să aibă o cultură financiară de bază pentru a-şi gestiona bugetul lunar de venituri şi cheltuieli şi pentru a lua cele mai potrivite decizii pentru viitorul său financiar”, a declarat Cătălin Creţu, directorul general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia al Visa Europe.  

 

 

Comentarii