Moment decisiv: ieri a avut loc licitaţia pentru plata parcării cu telefonul mobil

vineri, 05 septembrie 2014, 01:56
3 MIN
 Moment decisiv: ieri a avut loc licitaţia pentru plata parcării cu telefonul mobil

Primăria va privatiza în primă fază 5.379 de locuri de parcare în tot oraşul. Practic, aproape orice parcare de pe domeniul public, în afara celor rezidenţiale, va costa.

Privatizarea sistemului de parcări din Iaşi a ajuns ieri la punctul decisiv. După aproape nouă ani în care proiectul concesionării parcărilor a stat pe tuşă, Primăria a organizat ieri licitaţia pentru selectarea viitorului operator. Două oferte au fost va­lidate în cadrul licitaţiei de concesionare. Prima a venit din partea firmei Piconet SRL din Timişoara, cunoscută la nivel naţional pentru dezvoltarea aplicaţiei pentru smartphone „SMS Parking Romania“, care permite plata pentru un loc de parcare direct de pe telefonul mobil. Societatea a oferit Primăriei o redevenţă anuală de 31,05% din totalul încasărilor pe care le-ar avea din administrarea parcărilor din Iaşi, şi s-a angajat că va face investiţii în următorii cinci ani în valoare de 6,87 milioane lei.

Conform informaţiilor oficiale ale firmei, Piconet SRL a lansat sistemul de plată a parcării cu ajutorul telefonului mobil în 2006, la Timişoara, fiind folosit acum în peste 13 oraşe din ţară. Curios este că aceeaşi firmă Piconet a venit şi acum trei ani la Primăria Iaşi cu o ofertă prin care propunea să implementeze şi aici sistemul de plată prin SMS a locurilor de parcare. La acea vreme, oficialii din Primărie abia lucrau la documentaţia pentru privatizarea parcărilor şi nu au implementat propunerea privatului. Pe lângă aplicaţia pentru smartphone, firma a dezvoltat şi sistemul TPark, de administrare şi control al parcărilor care funcţionează în oraşe precum Timişoara, Oradea sau Târgu Mureş.

Cea de-a doua ofertă pentru concesio­narea parcărilor din Iaşi a venit din partea firmei ITC Alternativ Consult din Mi­roslava, care s-a asociat cu firma On Track Innovations LTD din Israel. Asocierea a oferit Primăriei o redevenţă anuală de puţin peste 1 milioane de lei şi s-a angajat că va face investiţii în următorii 5 ani în valoare de 5,5 milioane de lei. Societatea cu sediul în Valea Adâncă a declarat pentru anul trecut 0 cifră de afaceri, datorii de 18.200 de lei şi 0 angajaţi. Aceasta, deşi este înregistrată încă din 2009, cu obiect de activitate principal „activităţi de servicii anexe pentru transporturi terestre“. În schimb, firma din Israel este caracterizată drept un lider global, fiind specializată inclusiv pe admi­nistrarea parcărilor, prin sistemul Easy­Park. Licitaţia de ieri a avut şi un întârziat care a fost exclus. „Termenul limită de de­punere a ofertelor a fost joi, ora 10. Des­chiderea ofertelor a avut loc la ora 12. La li­citaţie s-a depus şi o contestaţie, din par­tea SC Unika SRL Iaşi. Contestaţia a fost depusă după termenul limită de depunere a ofertelor“, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Care vor fi tarifele

Contractul scos la licitaţie ieri prevede concesionarea serviciului parcărilor cu plată de pe domeniul public, cu excepţia celor rezidenţiale. Principalul criteriu de atribuire a contractului va fi nivelul redevenţei propuse de ofertanţi. Primăria a solicitat să încaseze o redevenţă de 30% din încasările totale lunare realizate de operator din exploatarea parcărilor, dar nu mai puţin de 1 milioane de lei pe an. Documentaţia de la licitaţie arată că Primăria va privatiza în primă fază 5.379 de locuri de parcare, atât din spaţiile amenajate cu sau fără barieră, cât şi de la marginea carosabilului. Acestea vor fi semnalizate şi dotate cu parcometre, aparate pentru tichete de parcare, şoferii având şi posibilitatea de a plăti locul de parcare prin SMS. Tarifele parcărilor vor varia în funcţie de zona în care se află acestea. Zona 0, individualizată prin cu­loarea verde, va fi cea centrală, zona I, semnalizată prin roşu, şi zona II, prin culoarea albastră. Astfel, şoferii vor achita 2 lei pe oră pentru a parca în centrul oraşului, 1,5 lei pe oră, pentru zona I, sau 1 leu pe oră pentru zona II. Tarifele includ TVA.

Comentarii