N

Nichita spune că nu poate aduce bani la şcolile din Iaşi din cauza lui Adomniţei

N

miercuri, 16 aprilie 2014, 01:50
3 MIN
 Nichita spune că nu poate aduce bani la şcolile din Iaşi din cauza lui Adomniţei

\N

Gheorghe Nichita îi reproşează actualului şef al CJ că a alocat bani pentru şcoli, în perioada în care a fost ministru al Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, şi nu prin primării sau direct către şcoli. Din acest motiv, spune primarul, Iaşul poate accesa fonduri europene doar pentru 6 şcoli, în loc de 16. Adomniţei nu a putut răspunde acuzaţiilor.

Finanţarea europeană pentru mai multe şcoli din municipiu a băgat zâzanie în şedinţa de consi­liu local de ieri. Aleşii locali au vo­tat fără opoziţie iniţiativa Pri­măriei de a continua lucrările de reabilitare şi modernizare în şase şcoli cu ajutorul fondurilor euro­pene. În schimb, primarul Gheor­ghe Nichita l-a învinuit pe fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei, actual şef al CJ, pentru faptul că municipalitatea nu poate accesa fonduri europene pentru mai multe şcoli.

„Aviz celor care încă gândesc politicianist“

Principala condiţie ca unităţile de învăţământ să beneficieze de fonduri europene este ca toate con­tractele de lucrări să fie în derulare şi să fie semnate de către be­neficiarul direct, respectiv şcoa­la sau primăria. Astfel, fostul ministru ar fi alocat fonduri de la Guvern direct inspectoratelor şcolare, şi nu primăriilor sau şco­lilor, fapt care ar fi redus lista şcolilor eligibile din Iaşi la doar 6 unităţi. „Am putea să avem 16 şcoli, şi nu 6, şi asta deoarece cineva, când era ministru al Educaţiei, a politizat foarte tare modul de alocare a fondurilor din partea ministerului către şcoli şi, în loc să dea banii la primării sau la şcoli, a dat la inspectorate, pentru că, din 2000, şcolile ca patrimoniu aparţin de administraţia publică locală şi tot ce înseamnă investiţii pe patrimoniu înseamnă că trebuie alo­caţi banii către titularul patrimoniului. Inspectoratul avea doar sarcina curriculei şcolare, şi atunci, dacă nu se alocau acei bani către inspectorat şi apoi că­tre şcoală, ci către şcoală direct, azi aveam 16 şcoli în finanţare europeană. Aviz celor care încă gândesc politicianist şi se comportă în felul acesta“, a declarat primarul Nichita. Cristian Adom­niţei nu a putut fi contactat ieri, pentru a răspunde acuzelor primarului. Consilierii locali au aprobat ieri proiectele a şase şcoli din oraş ale căror lucrări ar putea fi continuate cu fonduri europene. Primăria urmează să depună cererile de finanţare zilele acestea, necesarul total fiind de 23 de milioane de lei.

Ce şcoli vor primi bani

Cererea de finanţare va include în special lucrări de reabilitare şi modernizare la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“, Liceul de In­formatică „Grigore Moisil“, Co­legiul „Costache Negruzzi“, Co­legiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Şcoala „Ion Simionescu“ şi Co­legiul Naţional „Mihai Emi­nescu“ pentru Şcoala 33 „Mihai Kogăl­niceanu“. Aceste şcoli ar putea fi declarate eligibile la finanţare europeană, principala condiţie fiind să existe contracte de lucrări în derulare încheiate direct cu beneficiarii. Conform Primăriei, şcolile care au primit fonduri în perioada 2007-2008, dar care nu sunt eligibile acum, sunt Liceul cu Program Sportiv, necesarul pentru lucrările de reparaţii capitale la corpul vechi fiind 2 milioane de lei, Liceul Teoretic „Miron Costin“ – 3,8 mi­lioane de lei pentru construire corp nou, Liceul Teoretic „Vasile Alec­sandri“ – 3,7 milioane de lei pentru ex­tindere, Şcoala Sanitară Post­liceală „Grigore Ghica Vodă“ – 2,3 milioane de lei pentru reabilitarea căminului şi cantinei, şi Liceul Teh­nologic Economic „Virgil Mad­gearu“ – 14,4 milioane de lei pentru campusul şcolar. „Aceste unităţi şcolare au semnat contracte prin Inspectoratul Şcolar Judeţean exact în perioada 2007-2008. A fost o greşeală pe care o decontăm astăzi. O lipsă de profesionalism rezultată dintr-un politicianism ieftin şi din demagogie pură. Iată, astăzi, elevii şi părinţii plătesc pentru aroganţa ministrului de atunci, care putea foarte simplu, pe lege, să lase primăriile sau consiliile judeţene să coordoneze in­vestiţiile“, a completat primarul Ni­chita.

Comentarii