Nicio surpriză, nicio minune

sâmbătă, 23 iulie 2016, 01:43
8 MIN

Manşa retur a duelului dintre Hajduk şi CSMS, din turul II preliminar al Europa League, nu a avut nicio surpriză importantă

CSMS Iaşi s-a împiedicat la primul pas făcut în Europa League. La debutul Iaşului în cupele europene, după 2-2 în Copou şi 1-2 joi, la Split, CSMS a fost eliminată de Hajduk. Partida din Croaţia, returul confruntării din turul II preliminar al EL, nu a avut nicio surpriză notabilă, toate capitolele, aspectul jocului, evoluţii individuale, duelul băncilor tehnice, organizare şi chiar regrete, fiind conform aşteptărilor.

1 Aspectul jocului

După cum am precizat şi în cronica partidei, cei doi antrenori nu au făcut modificări esenţiale nici în privinţa formulelor de start, care au fost previzibile (la Hajduk, vedeta Susic i-a luat locul lui Basic, la mijloc, în atac a fost titularizat Said, care a marcat golul egalizator în tur, iar CSMS a mers pe aceeaşi distribuţie ca şi în Copou), nici a modulelor tactice (4-2-3-1 la gazde şi 4-4-2 la oaspeţi, exact la la Iaşi), ori a stilului de joc, aspectul partidei fiind, astfel, conform aşteptărilor.

Deşi erau calificate la 0-0, gazdele au atacat, aşa cum au anunţat, încă din start, suflul tribunei şi tradiţia împingând pe Hajduk spre poarta lui Grahovac. Acest lucru a convenit de minune unei echipe reactive, aşa cum e Iaşul, căreia îi place să se apere şi să contraatace. Drept urmare, în ciuda faptului că a câştigat primul act la toate capitolele (4-3 la încercări pe poartă, 5-1 la şuturi în afara porţii, 2-1 la şuturi blocate şi 6-2 la cornere), formaţia din Split nu a fost superioară celei ieşene la cifrele cele mai importante: goluri (1-1) şi ocazii mari (2-2). E drept, la ultimul capitol gruparea din Split a fost mai clară, gazdele fiind periculoase în urma unor centrări la care Nizic a fost lăsat nemarcat (’21), iar Grahovac a ieşit aiurea (‘45), în timp ce oportunităţile oaspeţilor au însemnat neconcretizarea unor poziţii ideale ale lui Piccioni, lent în gândire şi reacţie (‘9, ’38).

Şi actul secund a fost echilibrat, ieşenii, care au crescut la capitolul posesie, fiind egalii gazdelor la capitolul ocazii imense (1-1), încercări pe poartă (2-2), cornere (2-2) şi pierzând doar la şuturi în afara porţii (2-3) ori blocate (0-3). Injust, ţinând cont de aspectele amintite, Hajduk a câştigat însă repriza a doua, în urma unui gol marcat în ultimul minut, care a adus o nouă confirmare:  Iaşul, care a încasat un gol în prelungiri, în tur, are probleme pe final, lipsa de concentrare şi problemele fizice, care s-au tradus prin pierderea prospeţimii, dar şi a lucidităţii, spunându-şi cuvântul. Astfel şi rezultatul final a ajuns în sfera normalului, victoria haiducilor având cota cea mai mică de câştig la pariuri.

2. Evoluţii individuale

Conform aşteptărilor a fost şi evoluţia majorităţii jucătorilor ieşeni. Grahovac a confirmat că nu a intrat bine în acest sezon, având, pe lângă unele intervenţii bune şi câteva ezitări, linia de fund, protejată de Mitic, şi-a făcut, per total, datoria, în ciuda faptului că devierea pe spate de la primul gol l-a prins pe Voicu departe de Tudor, iar Frăsinescu ar fi putut mai mult la reuşita lui Ohandza, Cristea, în ciuda faptului că a fost tratat “preferenţial” de stoperii adverşi, a hărţuit defensiva gazdelor, ieşind la rampă şi cu câteva pase de efect, Gheorghe a avut iarăşi câteva sclipiri. Peste evoluţia din tur au fost jucătorii de bandă Ciucur şi Böle, care au profitat de faptul că au avut spaţii mai largi şi şi-au pus mai bine în valoare viteza. Primul a mai şi marcat, iar maghiarul i-a arătat lui Juranovic că, la 19 ani, mai are mult de învăţat. Mult sub tur a fost Piccioni, care a coborât repede la nivelul care-l aruncase în gura suporterilor ieşeni, italianul stricând multe faze importante.

3. Duelul băncilor tehnice

Nici în ceea ce priveşte duelul băncilor tehnice nu au apărut surprize. Ambii antrenori au arătat că au studiat bine jocul adversarului, încercând să speculeze punctele vulnerabile. Croaţii s-au bazat pe nesiguranţa etalată în tur de Grahovac şi au şutat mult de la distanţă, mizând, în plus, pe centrări, pentru că marcajul zonal al CSMS nu excelează, românii – pe jocul în viteză. Diferenţa s-a făcut, ca şi în tur, la capitolul schimbări. Lui Marijan Pusnik, care i-a introdus în actul secund pe marcatorii din Copou, i-a ieşit din nou o înlocuire. Autorul golului decisiv, Ohandza, a fost introdus la pauză, în timp ce Napoli a mutat iarăşi greşit. După ce, la Iaşi, Ciucă a gafat, iar Martin şi Roman nu au adus nimic nou, în Croaţia, italianul i-a scos pe singurii jucători cu experienţă europeană, Ciucur şi Cristea, fotbalişti care, în plus, la fel ca şi celălalt schimbat, Vasile Gheorghe, sunt printre puţinii din lot care pot avea sclipiri, ce pot fi decisive pe un final cum a fost cel de la Split şi l-a păstrat, de pildă, pe aerianul Piccioni. Înlocuitorii primilor doi, Martin şi Roman, au jucat ca în Copou, fără vlagă şi vigoare, în timp ce Creţu, care are un profil mai defensiv decât Gheorghe, a mai încercat câte ceva, fără să reuşească mare lucru.

4. Organizare

Fractura dintre condiţiile foarte bune oferite echipei şi “restul lumii” s-a păstrat. Jucătorii au făcut deplasarea cu un avion charter, la Split s-a stat la un hotel luxos, prima de calificare a fost consistentă. În rest, însă, Florin Prunea, care se comportă de mult timp de parcă e preşedintele echipei, nu al clubului, a confirmat că nu conjugă verbele decât la timpul prezent, trecutul şi viitorul neexistând pentru fostul portar.

Dacă în tur suporterii au fost umiliţi (3 000 de ieşeni nu au putut vedea meciul pe stadion din cauza încăpăţânării de a crede că şi la UEFA “merge şi aşa” în privinţa scaunelor, pentru a cumpăra un tichet de intrare s-a stat şi cinci ore la coadă, pentru că o singură casă a fost deschisă, bişniţarii şi-au făcut de cap), în retur simbolurile Iaşului şi jucătorii de perspectivă nu au avut parte de respectul normal, neavând loc în avionul în care au fost 25 de locuri libere şi destule persoane a căror prezenţă a fost contestată de personalităţi locale.

Oameni importanţi, care muncesc de mai multe decenii pentru fotbalul ieşean, au fost astfel privaţi de posibilitatea de a rămâne cu una din cele mai frumoase amintiri ale vieţii, urmărirea partidei de la Split. În aceeaşi situaţie au fost şi speranţele Chelaru, Moldovan şi Târşa, jucători care, în plus, trebuie forţaţi să se integreze rapid (ei au şi fost folosiţi sporadic în meciurile amicale), în contextul în care regula under 21 a rămas, aşa cum erau toate pronosticurile, care nu au fost luate însă în seamă de Prunea.

5. Regrete

Aşa cum era de aşteptat, CSMS a părăsit cu regrete mari Europa League. Speriată la tragerea la sorţi de numele Hajduk, Iaşul s-a convins pe parcurs că din faimoasa gruparea croată a rămas doar numele şi fanii, 16 800 de persoane plătind între 9 şi 25 de euro pentru a asista la un meci contra unei echipe necunoscute în Croaţia! Valoarea individuală a fotbaliştilor din Split nu este grozavă, nici măcar vedeta Susic nu a rupt gura târgului joi, jucătorii sunt cruzi (media de vârstă a formulei de start de joi a fost 22,6 ani), astfel că rutinata echipă ieşeană (29,3 a fost media de vârstă) a ieşit din competiţie cu senzaţia clară că putea mai mult.

Concluzii

Chiar dacă o eliminare rămâne o eliminare, neavând cum să fie lăudată, CSMS poate fi apreciată. Iaşul nu numai că nu s-a făcut de râs la debutul în Europa League, dar a şi murit frumos.

Acum, important este drumul pe care se va merge în continuare.Ţinând cont de contextul existent în fotbalul românesc, măcinat de probleme grave, cu multe echipe modeste, CSMS Iaşi poate să repete o astfel de experienţă europeană şi în sezonul viitor. Sigur, după cum recunoştea şi Prunea, clubul e departe de pretenţiile unei grupări europene, mai ales la capitolul organizare, imagine, respect. Performanţele sportive pot însă, după cum am mai spus, să oblige apariţia unei modernizări mai rapide a actualei grupări de fotbal al oraşului, care să scape de eticheta “echipă europeană, club de judeţeană”. Iar avantajele pot fi multiple şi pentru oraş, vizibilitate şi evoluţie europeană, spirit comunitar, atragerea copiilor către sport fiind doar câteva dintre acestea.

Bine ai revenit din Europa, Iaşule! De tine depinde dacă te întorci!

CSMS devine CSM Politehnica

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a aprobat ieri schimbarea denumirii clubului ieşean din Clubul Sportiv Municipal Studenţesc în Clubul Sportiv Municipal Politehnica, mutare despre care “Ziarul de Iaşi” v-a informat că a fost iniţiată de mai mult timp. Înfiinţat în acelaşi an în care FC Politehnica a intrat în faliment, 2010, ca urmare a fuziunii dintre Navobi Iaşi şi Tricolorul Breaza, CSMS a mai purtat până în 2011 un alt nume, ACSMU Politehnica Iaşi.

Comentarii