De Business

Punem punctul pe știi

O cunoscută firmă din Iaşi şi-a cerut insolvenţa

miercuri, 22 iunie 2016, 01:50
2 MIN
 O cunoscută firmă din Iaşi şi-a cerut insolvenţa

Una din cele mai importante firme care mai activează în sectorul industriei ieşene, Technosteel LBR, şi-a cerut intrarea în insolvenţă, după ce la începutul lunii a fost făcut un demers similar de către un partener de afaceri. Cererea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi pe data de 17 iunie, însă până în prezent nu a fost stabilit primul termen la care se va analiza solicitarea reprezentanţilor Technosteel LBR. Totuşi, cel mai probabil acest dosar va fi conexat unui alt dosar cu o cerere similară, înregistrat pe 2 iunie de către firma suceveană Alexiana Group, care are de recuperat bani de la compania ieşeană. 

În acest dosar, primul termen a fost stabilit pentru data de 21 septembrie. Primul semn că firma ieşeană care îşi desfăşoară activitatea pe terenurile fostului combinat Tepro are unele probleme financiare a fost dat de publicarea raportărilor fiscale de către Ministerul Finanţelor Publice. Potrivit bilanţului contabil depus la Fisc, Technosteel LBR a avut în 2015 o cifră de afaceri diminuată cu peste 60 de milioane lei faţă de 2014. Concret, compania ieşeană a avut o cifră de afaceri de 82,5 milioane lei, faţă de 147,7 milioane lei în 2014, dar şi-a crescut profitul, de la 328.000 lei la peste 820.000 lei. De asemenea, faţă de anul 2014, când a fost declarat un număr mediu de 223 salariaţi, anul trecut numărula cestora a scăzut până la 206. Acelaşi bilanţ contabil arată şi o creştere a cuantumului datoriilor la aproximativ 109 milioane lei, sumă care ar putea fi acoperită, însă, având în vedere că activele imobilizate şi cele circulante (stocuri, creanţe de recuperat) însumează circa 190 milioane lei.

Compania Technosteel LBR funcţionează în Iaşi din anul 2003, când producea doar benzi laminate la rece sub formă de rulouri. Din 2005, compania care în prezent are un acţionariat rusesc şi românesc produce şi ţevi sudate longitudinal şi alte tipuri de tuburi, ţevi şi accesorii pentru acestea, din oţel. Potrivit ultimului Monitor Oficial referitor la acţionariatul companiei, de la sfârşitul lunii octombrie 2015, acţiunile Technosteel LBR sunt deţinute de David Segal (circa 37,6%), Zonenko Sergey (37,6%), Sabin Radu (20%) şi Adrian Gavrilă (4,8%). La acea dată, micul acţionar Sabin Radu, patron al unor companii orădene, a preluat acţiuni în valoare de circa 2,7 milioane lei de la ceilalţi trei coacţionari. Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat, ieri, să îl contacteze pe acţionarul şi directorul Adrian Gavrilă, însă acesta nu a răspuns.  

 

 

Comentarii