De Business

Punem punctul pe știi

O mare firmă ieşeană rămâne în întuneric

vineri, 10 iunie 2016, 01:50
3 MIN
 O mare firmă ieşeană rămâne în întuneric

Creditorii firmei Fortus SA nu au fost de acord cu condiţiile impuse de doi furnizori pentru a rebranşa fabrica.

Administratorul judiciar de la Fortus, Corneliu Mititelu, vrea să facă lumină în combinat, la mai bine de un an de la întreruperea alimentării cu energie electrică, din cauza facturilor neachitate. Potrivit ultimului raport al administratorului judiciar Management Reorganizare Lichidare, acţionarul şi creditorul majoritar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a refuzat ambele oferte depuse de E.ON şi Neptun SA pentru a refurniza în combinat energie electrică. „Subliniem faptul că reconectarea societăţii debitoare la energie electrică reprezintă un demers esenţial în vederea implementării planului de reorganizare, astfel încât, a fost surprinzătoare poziţia A.A.A.S. în cadrul comitetului prin votul exprimat (şi la care s-a raliat şi SC Apavital SRL), creditorul întâi menţionat condiţionând încheierea unui contract de furnizare energie electrică de prezentarea de către administratorul judiciar a unei dovezi de repornire a activităţii, în baza derulării unor contracte cu anumiţi beneficiari ai debitoarei, în contextul în care SC Fortus SA are producţia întreruptă de mai bine de un an”, a scris Mititelu în raport.

 
Condiţiile furnizorilor
 
Din acest document reiese că Neptun SA a acceptat să furnizeze din nou energie electrică dacă va fi achitată integral datoria de 1,38 milioane lei pe care o are de recuperat de la Fortus, cu penalităţi şi majorările de întârziere calculate până în ziua plăţii şi constituirea unor garanţii de două milioane lei (consumul estimat pe două luni). De partea cealaltă, E.ON Energie România poate reporni curentul electric în combinat doar în baza unui contract cu nişte condiţii stricte: preţul final să fie compus din preţ contractual şi certificate verzi, facturare lunară de avans pentru fiecare loc de consum şi se va semna contract în fiecare lună. La şedinţă, patru din cei cinci membri ai Comitetului Creditorilor, întrunit pe 1 iunie, au refuzat să avanseze sumele necesare pentru achitarea facturilor restante, astfel că nu s-a putut da curs niciunei oferte.
 
Fără pază
 

Probleme s-au întâlnit şi în încercarea de a găsi o societate care să asigure paza combinatului, care în ultimul an s-a confruntat cu nenumărate cazuri de furturi de fier vechi şi alte bunuri. Administratorul judiciar a solicitat avansarea sumelor necesare pentru a contracta o societate specializată pe servicii de pază de la UNPIR, AAAS şi de la judecătorul sindic, însă toate cererile au fost respinse din cauza lipsei de fonduri. Polaris Security a depus ofertă, însă şi de această dată creditorii nu au aprobat-o. „Şi cu privire la această şedinţă a comitetului creditorilor, poziţa A.A.A.S. a fost contraintuitivă, de vreme ce acesta a exprimat în repetate rânduri faptul că abia ulterior efectuării inventarierii patrimoniului, va emite un acord pentru efectuarea operaţiunii de dare în plată. Însă, operaţiunea de inventariere, solicitată a fi efectuată şi de către instanţa de judecată, nu poate fi dusă la îndeplinire în lipsa pazei bunurilor debitoarei cu atât mai mult cu cât chiar şi I.P.J. Iaşi prin adresa nr. 503108/17.05.2016 a solicitat ca debitoarea să ia măsuri de asigurare cu paza a obiectivului proprietatea acesteia, pe fondul comiterii a nu mai puţin de 40 de furturi în primul trimestru al anului 2016. Astfel, solicitarea A.A.A.S. de a i se preciza de către administratorul judiciar dacă oferta supusă aprobării comitetului creditorilor respectă caietul de sarcini, grevată pe urgenţa măsurii de a securiza obiectivul SC Fortus SA, este dincolo de orice raţionament”, a notat administratorul judiciar în raport. 

 

 

Comentarii