O nouă extragere de 19 milioane de lei la Ruginoasa

joi, 19 noiembrie 2015, 02:53
2 MIN
 O nouă extragere de 19 milioane de lei la Ruginoasa

Comuna Ruginoasa mai face o încercare pentru a găsi constructori care să preia trei contracte pentru asfaltarea a 14 km de drumuri, în valoare totală de 19,1 milioane de lei.  

Procedurile de licitaţie au fost reluate, la două luni după o primă tentativă. Prima licitaţie fusese contestată de o firmă interesată de contracte, Viarom SA. În toate cele trei cazuri, Viarom a contestat în primul rând faptul că primăria comunei îşi asuma respectarea termenelor de plată doar în măsura în care primea banii necesari de la Guvern, firma câştigătoare putându-se vedea în situaţia de a lucra pe datorie, cu speranţa că într-o zi va primi şi banii.

A fost contestat şi termenul de plată prea mare impus de primărie, respectiv de 12 luni de la data emiterii facturilor. O altă prevedere contestată a fost cea conform căreia garanţia de bună execuţie putea fi executată de primărie în întregime dacă lucrările stagnau, chiar în situaţia în care întreruperea s-ar fi datorat nefinanţării.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat dreptate societăţii, primăria fiind obligată să modifice caietul de sarcini. „Achizitorul are obligaţia de a efectua plata către executant în termen de 30 de zile de la acceptarea facturii de către acesta, pe baza situaţiilor de lucrări întocmite de executant, verificate şi acceptate de achizitor. Dacă achizitorul nu onorează facturile în termenul stabilit, atunci executantul are dreptul de a sista executarea lucrărilor sau de a diminua ritmul execuţiei. Imediat ce achizitorul îşi onorează restanţa, executantul va relua executarea lucrărilor în termen de maxim două zile”, este noua formă a condiţiilor de plată din caietul de sarcini aferent procedurilor de licitaţie.

Cele trei licitaţii vor fi organizate pe 3 decembrie. Un prim contract are în vedere modernizarea drumului comunal 121C Ruginoasa – Vaşcani, în lungime de 5,7 km, valoarea estimată a acestuia ridicându-se la 7,39 milioane lei. Lucrările ar urma să dureze un an.

Un al doilea proiect vizează asfaltarea drumurilor comunale de pe raza satelor Ruginoasa şi Rediu, pe o lungime de 5,4 km. În acest caz, lucrările ar urma să dureze doi ani, valoarea estimată a contractului fiind de 7,58 milioane lei.

Al treilea proiect se referă tot la modernizarea unor drumuri comunale, respectiv cele din satul Dumbrăviţa.

Lucrările vor dura tot doi ani, valoarea lor fiind estimată la 4,14 milioane lei. În Dumbrăviţa vor fi asfaltaţi 2,9 km de drumuri.

 

Comentarii