După ce "Ziarul de Iaşi" a prezentat pe larg revoltătorul caz al lui Ioan Grecu

O problemă care a măcinat vieţi timp de 15 ani s-a rezolvat printr-o semnătură, în 5 minute

vineri, 24 iulie 2015, 01:54
3 MIN
 O problemă care a măcinat vieţi timp de 15 ani s-a rezolvat printr-o semnătură, în 5 minute
Demersurile absurde prin hăţişul birocraţiei ieşene vreme de 15 ani ale unui ieşean ce voia pământul bunicului său pot constitui oricând scenariu pentru un film de succes

 

După 15 ani de alergătură după pământul bunicului, coşmarul unui ieşean s-a încheiat. Ioan Grecu şi-a primit în sfârşit titlul de proprietate, la trei luni după ce „Ziarul de Iaşi” a prezentat publicului şi autorităţilor cazul său aproape incredibil. „Titlurile de proprietate nu stau mult la mine. Sunt ultimul care le semnez. De regulă, în câteva ore de la primire, l-am semnat. Pe ăsta, l-am semnat în cinci minute şi l-am trimis mai departe la Oficiul de Cadastru, pentru procedurile de predare-primire”, a declarat prefectul Dan Cârlan.
Cele cinci minute cât a durat semnarea titlului de proprietate au încheiat 15 ani de demersuri în care toate instituţiile i-au dat dreptate ieşeanului, fără a se ajunge la retrocedarea pământului. Bunicul lui Ioan Grecu fusese împroprietărit după primul război mondial cu 3,25 ha de teren pe dealul Galata. Terenul a fost confiscat în perioada comunistă, ajungând, pe hârtie, în Ciurea, în administrarea fostei Întreprinderi Agricole de Stat Bucium.
 
Prima lege a fondului funciar nu permitea celor al căror teren făcea parte dintr-un IAS decât să primească acţiuni, nu terenul în fizic. Acest lucru a devenit posibil în 2000, când au început şi demersurile făcute de mama lui Grecu. Abia în 2005, Comisia Judeţeană de Fond Funciar a validat dreptul de proprietate al Mariei Grecu. Peste încă trei ani a fost încheiat un protocol prin care terenul necesar retrocedării era pus la dispoziţia primăriei Ciurea de către Agenţia Domeniilor Statului.
Doar că ADS a predat practic un teren inexistent, cele 3,25 ha fiind deja parţial ocupate de alţi proprietari. Primăria Ciurea i-a oferit lui Grecu alt teren, dar varianta a fost respinsă de Oficiul de Cadastru, pentru că nu se respecta amplasamentul stabilit prin protocolul din 2008.
 
 
După încă trei ani de blocaj, Ioan Grecu (foto) a dat în judecată ADS, comisia locală de fond funciar şi cea judeţeană. A câştigat procesul în 2013, dar ADS a refuzat să ofere alt teren, pentru că protocolul din 2008 nu fusese anulat. După un nou proces câştigat, Grecu a efectuat şi o expertiză prin care a identificat el în locul ADS un teren liber. Retrocedarea s-a blocat însă din nou, întrucât numărătoarea cadastrală din scriptele ADS nu coincideau cu cele ale Oficiului de Cadastru, acelaşi teren având coordonate diferite la cele două instituţii. Situaţia complicată a fondului funciar la Ciurea, unde nimeni nu mai ştia ce terenuri sunt libere şi unde au îngreunat în plus retrocedarea, în pofida sentinţelor favorabile date de instanţe.
 
Abia după o serie de întâlniri solicitate de prefect între primarul comunei Ciurea, reprezentanţii ADS şi Oficiului de Cadastru s-a ajuns la retrocedarea terenului. „Ieri (miercuri, n.r.) i-am dat titlul. L-am luat de la Cadastru, l-am chemat pe Grecu, a venit cu buletinul, a făcut cerere, a semnat, i l-am pus în braţe. L-am înscris în registrul agricol, şi-a luat adeverinţă că vrea să-l şi intabuleze. De-acum e simplu, că omul, săracul, a făcut toate măsurătorile şi are dosarul complet”, a spus primarul comunei Ciurea, Cătălin Lupu.
 

 

Comentarii