O victorie poate fi ruşinoasă

sâmbătă, 02 septembrie 2017, 01:02
5 MIN
 O victorie poate fi ruşinoasă

 

România – Armenia 1-0 (0-0) în preliminariile Campionatului Mondial din 2018. tricolorii au avut două goluri anulate, au ratat un penalty şi au învins printr-un gol marcat în prelungiri, de Maxim, după aproape 40 de minute de superioritate numerică
 
România: Tătăruşanu – Benzar, Chiricheş, Toşca, Ganea –  Stanciu, Pintilii – Chipciu ’68 – Popa), Băluţă (’74 – Ivan), Stancu (’81 – Maxim) – Andone. Selecţioner: Christoph Daum.
Armenia: Meliksetian – Hambarţumian,  Haroian, Voskanian, Dagbaşian – Malakian (’46 – Edigarian), Hohvanissian –Mhitarian, Pizzelli (’74 – Adamian), Manoian (’57 – Korian) – Barseghian. Selectioner: Artur Petrosian. 
Arbitru: Ivan Bebek (Croaţia).
Cartonaşe galbene: Băluţă, Ivan / Haroian, Voskanian 2
Eliminat: Voskanian (’54)
1-0, min. 90^1:Maxim prelungeşte în plasă şutul-centrare al lui Benzar
 
“Victoria obligatorie”, şlagăr obişnuit în toate galeriile din lume, a căpătat accente de certitudine în seara de ieri, legate de celelalte rezultate din grupa E. Care însemnau că orice rezultat în afară de victorie înseamnă eliminarea pentru tricolori, cu trei etape înainte de finalul campaniei, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în istoria fotbalului românesc. Aşa cum ne aşteptam, Armenia a arătat o altă faţă în comparaţie cu “dezastrul” de la Erevan. Primele ocazii ale tricolorilor au fost destul de palide: acţiuni cursive, finalizări defectuoase, şuturi pripite peste poartă: Chipciu (‘2) şi Stancu (‘9). Dependentă în mare măsură de dispecerul Mhitarian, echipa Armeniei şi-a arătat curând colţii. Play-maker-ul de la Manchester United a găsit rapid o “filtrantă” pentru Barseghian, atacantul armean a ajuns în faţa lui Tărătuşanu, dar portarul nantez este prea experimentat pentru el, reuşind parada salvatoare. Tot de la Mhitarian şi tot sub privirile admirative ale apărătorilor noştri, a venit şi contraatacul frumos cu un-doiul între Barseghian şi Pizzelli. Din fericire, Benzar a revenit în pătrăţica lui, încurcându-l pe brazilianul naturalizat, care a tras pe lângă. Un minut mai târziu, Andone a trimis o lovitură de cap cu pământul peste poartă, iar în min. 38 s-a înregistrat cea mai frumoasă acţiune tricoloră de până atunci: Băluţă a centrat de pe dreapta, Andone, cu spatele la poartă a trimis spectaculos cu călcâiul în poartă. Din nefericire, atacantul de la Depor era şi în ofsaid şi golul a fost anulat.
Cu o Armenie mai puţin periculoasă în faţă, dar fără schimbări în formula de start, tricolorii  au pornit cu mai multă încredere partea secundă. După două-trei încercări de a obţine un penalty, fotbaliştii români şi-au văzut visul cu ochii în min. 55. Voskanian, care avea un cartonaş galben la bord, a respins cu mâna centrarea lui Chipciu, arbitrul croat acordându-i al doilea “galben” şi dictând penalty. Dacă unii se ruşinau că nu putem câştiga decât de la punctul cu var, Bogdan Stancu, specialistul în problemă, i-a lămurit. “Nici aşa nu putem”! “Motanul” a tras telefonat şi cvasi-debutantul Meliksetian a respins uşor. Nici în superioritate, ai noştri nu s-au descurcat mai bine: Meliksetian a scos şutul lui Stanciu de la 20 metri, Chiricheş a trimis cu campul pe lângă poartă, iar o centrare perfectă  lui Benzar pentru Andone a fost scoasă ca din pământ de Hambarţumian. În final, binomul Benzar-Maxim a fost cu noroc. După ce şutul centrare al lui Benzar a fost deviat inutil în poartă (golul fiind anulat pentru ofsaid) cei doi au adus în timpul adiţional o victorie care nu putem şti dacă a fost meritată în condiţiile date. Oricum, bruma de şanse a tricolorilor rămâne, dar o victorie, luni în Muntenegru este cumplit de greu de anticipat.
:
 
Rezultate defavorabile în grupă
Muntenegru şi Danemarca au obţinut victorii clare în celelalte meciuri, surprinzătoare fiind corecţia administrată de danezi echipei Poloniei, liderul incontestabil al grupei. Şansele noastre, ce puteau fi risipite total dacă nu înscria Maxim, mai pâlpâie încă, dar sunt necesare victorii în Muntenegru şi Danemarca.
Rezultate, marcatori: Kazahstan – Muntenegru 0-3. Vesovic (’31), Beciraj (’53), Simic (’63); Danemarca – Polonia 4-0. Delaney (’16), Cornelius (’42), Jørgensen (’58), Eriksen (’80). Clasament: 1. Polonia – 16 p; 2. Muntenegru – 13  p; 3. Danemarca – 13 p; 4. România – 9 p; 5. Armenia – 6 p; 6. Kazahstan – 2 p. Următoarele meciuri (luni 4 septembrie): Armenia – Danemarca (luni, 19:00), Muntenegru – România, Polonia – Kazahstan.
Grupa C: Cehia – Germania 0-1; Norvegia – Azerbaidjan 2-0; San Marino – Irlanda de Nord 0-3.Clasament: 1. Germania – 21 p; 2. Irlanda de Nord – 16 p; 3. Cehia – 9 p; 4. Azerbaidjan – 7 p; 5. Norvegia – 7 p; 6. San Marino – 0 p. 
Grupa F: Slovacia – Slovenia 1-0; Lituania – Scoţia 0-3; Malta – Anglia 0-4.
Clasament: 1. Anglia – 17 p; 2. Slovacia – 15 p; 3. Slovenia – 11 p; 4. Scoţia – 11 p; 5. Lituania – 5 p; 6. Malta – 0 p.
 
 
Speranţe de la tineret
Reprezentativa României a învins, ieri, în deplasare, cu scorul de 3-1, selecţionata Bosniei Herţegovina, în preliminariile Campionatului European de tineret din 2019. Golurile României au fost marcate de Puşcaş (‘32), Fl. Coman (‘56) şi Man (‘90^5), în timp ce pentru Bosnia a punctat Nedelcu (autogol, ‘21). Echipa României, pregătită de Daniel Isăilă, a evoluat în formula: I. Radu – Manea, Nedelcearu, Paşcanu, A.Radu (’71 – Ştefan) – Nedelcu, Dulca (’40 – Coman) – Costache (’66 – Man), Hagi, Cicâldău – Puşcaş. Este al doilea meci al naţionalei noastre de tineret. În primul, tricolorii au învins în deplasare echipa Liechtenstein cu 2-0. În următorul meci, pe 5 septembrie, la Ovidiu, de la ora 19.00, pe stadionul FC Viitorul, vor întâlni Elveţia.
 
 
 
 
 

    

Comentarii