Omar Hayssam de după gratii: Când merg la chioşc, mă conduc mascaţi înarmaţi

marți, 09 iunie 2015, 18:44
3 MIN
 Omar Hayssam de după gratii: Când merg la chioşc, mă conduc mascaţi înarmaţi

Omar Hayssam, omul acuzat că ar fi fost implicat în răpirea jurnaliştilor în Irak în 2005, face noi dezvăluiri de după gratii. Hayssam povesteşte într-o postare pe Facebook că a stat tot timpul printre oameni, de la preşedinţi şi ambasadori la oameni de rând, săraci.

“Am petrecut toată viata printre oameni: preşedinţi, ambasadori, şoferi, muncitori, intelectuali, negustori, bogaţi, săraci… E interesant că, deşi mai uit numele câte unui demnitar, n-am uitat niciodată numele oamenilor simpli. Cred în prietenie. Cea care pleacă din suflet şi merge dincolo de bani şi interese, de politică, religie, de graniţe şi cultură”, scrie sirianul.

Hayssam se consideră un om singur acum: „Sunt închis în regim de maximă siguranţă cu grad sporit de risc. Când ies la plimbare sunt singur cu cerul de dincolo de grilaj. Când merg la chioşc, mă conduc mascaţi înarmaţi, ca nu cumva să arunc în aer magazia cu eugenii sau să asasinez gestionarul cu o sticlă de suc… O singurătate asistată”.

Hayssam spune că celorlalţi deţinuţi le este teamă de el fiindcă a fost prezentat ca fiind un terorist periculos.

“În celulă stau cu alţi deţinuţi, condamnaţi pentru fapte grave. Nu apuc să-i cunosc prea bine. La început le stânjenesc veghea şi le tulbur somnul, fără să vreau. Le inspir teama de a nu-i omorâ, ca doar toţi ştiu ca sunt un terorist periculos. Când le trece neliniştea, începem să vorbim. Până să ne împrietenim, sunt schimbaţi şi aduşi alţii noi cu care o iau de la capăt.

Neputând să mă apropii prea mult de oameni, mă apropii de mine însumi. Mă cunosc din ce în ce mai bine. Îmi vin întrebări şi mai greu uneori, vin şi răspunsurile la ele.

M-am întrebat dacă sunt un om bun sau rău. De tine însuţi nu te poţi ascunde. Dacă pe ceilalţi îi poţi minţi, propriul sine e un închizitor greu de păcălit. Am fost şi bun şi rău. Acum nu sunt nicicum. Pot păcătui doar cu gândul. Iar gândurile mi le stăpănesc împăcat”, afirmă Omar Hayssam.

“Am fost rău. Am facut multe rele”, adaugă acesta. “Pentru bani, pentru glorie, din joaca, din prostie… Am avut o grandomanie care m-a pierdut, dar pe care n-o pot condamna. Aşa am fost toţi, aşa suntem. Nu numai eu am pus pe perete poze cu mine şi cu preşedinţi. Toţi cei care au avut şi-au expus orgoliul lor tipărit”, mărturiseşte sirianul.

“Răutatea mea se măsoara în multe chipuri. Am plătit pentru ea. În acest moment, cred ca sunt chit cu viaţa. Am plătit scump toate greşelile. As vrea să trăiesc din nou dincolo de gratii. Nu visez să mă răzbun, să fac rău, să dobândesc satisfacţii bolnave, necuvenite. Nici nu vreau să-mi exprim iertarea lăudându-mă cu generozitatea mea. Vreau să uit ce-am făcut şi ce rău mi s-a facut.

Dacă trăiesc să fiu eliberat, o să fiu un om bun si rău, rău şi bun, dar o să-mi ţin răutatea departe de semeni şi bunătatea la vedere…”, conchide Hayssam.

b1.ro

 

Comentarii