De Business

Punem punctul pe știi

Patroana de la Curtea Berarilor este bună de plată pe persoană fizică

sâmbătă, 26 martie 2016, 02:50
3 MIN
 Patroana de la Curtea Berarilor este bună de plată pe persoană fizică

Judecătorii au decis ca Ioana Coman să plătească creditorilor suma de 150.000 de euro în contul datoriilor firmei Beer Garden SRL pe care a administrat-o la un moment dat.

Patroana de la Curtea Berarilor, Ioana Coman, a fost obligată de judecători să plătească peste 150.000 euro creditorilor, mare parte din sumă la bugetul de stat, în urma falimentului unei firme pe care o deţine împreună cu soţul ei, Manole Iulian. În total, în tabelul definitiv de creanţe a fost acceptată o sumă de 1,17 milioane lei, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi solicitând atragerea răspunderii administratorului Ioana Coman pentru toată suma. Însă, judecătorii au admis în parte solicitarea, dispunând plata a circa 680.000 lei, reprezentând contravaloarea activelor imobilizate pe care le avea compania în ultimul bilanţ depus. 
 
Societatea SC Beer Garden SRL a fost înfiinţată în 2010 având ca obiect principal de activitate comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare, iar anul de activitate maximă a fost atins în 2012. În 2011, societatea nu a depus la Fisc situaţiile financiare, dar în 2012 firma a avut o cifră de afaceri de 1,65 milioane lei, faţă de 335.000 lei în 2010, iar datoriile au urcat de la 234.000 la 2,3 milioane lei. În 2013, cifra de afaceri a scăzut la 566.000, iar de la profitul de 46.000 lei s-a trecut la pierderi de 1,2 milioane lei, datoriile au rămas la aproximativ acelaşi nivel, angajaţii au dispărut şi societatea a intrat în 2014 direct în faliment. Pe 7 iulie 2015, Tribunalul a admis cererea lichidatorului de a închide procedura deoarece nu existau bunuri sau creanţe de recuperat care să ofere premisa efectuării plăţilor către creditori. Deşi lichidatorul firmei, în raportul privind cauzele ajungerii firmei în faliment, a menţionat că nu există persoane cărora să le fie imputate datoriile, Fiscul a deschis proces împotriva Ioanei Coman şi a avut câştig de cauză pe fond, patroana de la Curtea Berarilor având termen 30 de zile pentru recurs, începând de la data comunicării sentinţei, respectiv 24 martie 2016. „Pârâta a avut calitatea de administrator al debitoarei în perioada creării debitelor şi este direct răspunzătoare de îndeplinirea obligaţiilor pe care legea sau actul constitutiv le impun în sarcina societăţii. Starea de insolvabilitate este urmarea unei administrări necorespunzătoare a societăţii, care a determinat încetarea de plăţi şi prejudicierea creditorilor.
 
Simpla stare de încetare de plăţi constituie un prejudiciu pentru creditori şi o condiţie suficientă pentru atragerea răspunderii. Administratorul a dat dovadă de un management neperformant şi  de utilizarea resurselor societăţii în interes personal. De asemenea, pârâtul nu a fost preocupat de recuperarea creanţelor şi reducerea datoriilor”, sunt câteva din argumentele depuse de AJFP Iaşi în cererea de atragere a răspunderii. Prin întâmpinare, Ioana Coman a cerut respingerea acţiunii motivând că situaţia în care a ajuns firma a fost cauzată de investiţia într-un spaţiu închiriat pentru a înfiinţa un restaurant, care ulterior crea pierderi, acesta fiind şi motivul falimentului.
 
Totuşi, Ioana Coman nu a depus documente pentru a-şi susţine cauza şi nici nu a explicat ce s-a întâmplat cu activele imobilizate în valoare de circa 680.000 lei (sumă ce ar fi acoperit jumătate din masa credală), care figurau în bilanţuri şi pe care nu le-a prezentat lichidatorului judiciar. În baza acestei atitudini, magistraţii ieşeni au decis să admită solicitarea Fiscului. Referitor la SC Beer Garden SRL, site-ul antitepari.ro a scris că „în perioada iunie 2012 – octombrie 2013 societatea a emis 37 de bilete la ordin care nu au fost onorate la scadenţă, 28 dintre acestea figurând ca incidente majore de plată, totalul sumei refuzate la plată fiind de peste 560.000 lei”. O altă firmă a celor doi, Beer Garden Junior, avea pentru perioada iunie 2012 – ianuarie 2014, 96 de bilete la ordin refuzate la plată în sumă de circa 550.000 lei.
 
 

Comentarii