Peşte, dezlegarea prăpădeşte

marți, 22 martie 2016, 08:00
4 MIN
 Peşte, dezlegarea prăpădeşte

* Mai sunt trei zile până vineri, de Buna Vestire, importantă sărbătoare creştină pe care credincioşii o primesc cu sufletul deschis; pe lângă importanţa sa spirituală, Blagoveştenia (cum i se spune în popor) reprezintă şi prima ocazie de dezlegare la peşte de-a lungul întregului Post Mare. După unsprezece zile în care românii au consumat vegetale (printre care uleiul şi vinul), vineri îşi vor introduce în trup şi alte elemente necesare, ca fosforul. Ne-am obişnuit ca înainte de Ziua Femeii să crească preţul florilor, înainte de Paşti să se scumpească mieii şi ouăle, iar înainte de 1 Mai să dispară din magazine micii, berea la pet şi cărbunele de grătar; vrem acum să aflăm dacă înainte de Buna Vestire există peşti suficienţi, corespunzători exigenţelor, la preţuri avantajoase, deci stăm de vorbă cu cel mai în măsură să ne informeze, şeful pescăriei "Pescăruş", domnul Cârlig Momeală:

– Aveţi nume şi prenume parcă predestinate pentru profesia dumneavoastră: cum s-a nimerit atât de bine? Coincidenţă?

– Supranume şi supraprenume, de fapt; pe mine mă cheamă, de la botez, Mielu Ciobanu. Am încercat cu păstoritul, dar e greu să te ţii după oi, cu transhumanţa, cu astea… Peştele e curat, că stă în apă!

– Poate că aţi fost menit unui destin ciobănesc; vă simţiţi împlinit cu peştii?

– Împlinit şi satisfăcut! Am câştigat şi Premiul Broscar!

– Ce premiu? Vă rog să repetaţi, n-am auzit bine…

– La filme e Oscar, la noi în branşă este Broscar. Că broasca, şi ea, tot vietate de baltă, ca şi peştele, e un simbol nostim…

– În magazinul de peşte vindeţi broaşte? Să afle cititorii noştri, să se ferească, în prag de Buna Vestire…

– Când nu-i peşte, şi racu-i peşte. Când nu-i rac, şi broasca-i rac – care, când nu-i peşte, e peşte, aşadar şi broasca-i peşte. Ca în aritmetică, a egal cu b şi b egal cu c, rezultă că a egal cu c!

– Aşadar vindeţi broaşte în loc de peşte? Se cumpără?

– Nu se cumpără, că n-avem. Am trimis ieri un băiat la baltă, cu sacoşa, să prindă, şi s-a întors fără broaşte, numai cu mătasea broaştei.

– Se face salată din ea? Am auzit deseori despre salate din alge.

– O fi cum ziceţi; el avea mătasea broaştei pe cap, după ce-a ieşit din baltă, că a alunecat pe mâl. Nici măcar mormoloci n-a adus, prin buzunare. A venit doar cu nişte scoici, mai bune decât broaştele, că nu orăcăie noaptea, să mă trezească.

– Aveţi în spate o sală mai mare, cu exponatele, cu marfa, nu?

– Care marfă?

– Păi, cu peşti, raci, broaşte, scoici, ce vindeţi aici, doar e pescărie, nu?

– Sincer să fiu, am întâmpinat nişte probleme anul trecut, care ne-au silit să mai selectăm marfa, să ne reprofilăm, oarecum.

– Ce probleme? Nu vindeţi peşte?

– Am comandat marfă prin telefon, din străinătate, puieţi, să repopulăm iazul din spate şi să facem cherhana, ca în Deltă, dar omul nu mi-a înţeles accentul, când am zis cherhana, şi mi-a trimis pirahna, că sună la fel când bârâie telefonul. Peştii ăia din filme horror, răi, cu colţi de lup, care rod vita în două minute! Doar de Gică nu s-au apropiat, când a intrat în apă, ci au fugit la mal. Mereu îi spun lui Gică să se mai spele, măcar pe picioare, că omoară peştii…

– N-aţi putut vinde peşti pirahna? Sunt mulţi amatori de chestii exotice.

– S-a dus vestea că un client a fost muşcat de nas… De pe cântar a sărit, jigodia naibii, şi s-a repezit la beregată, să leşine bietul om!

– Iar acum ce vindeţi? Nu mai aveţi legătură cu pescăria?

– Acum, decât să dăm clienţilor peşti, mai bine îi învăţăm cum să pescuiască. Aşa se aleg cu ceva folositor în viaţă, nu credeţi?

– Vindeţi cârlige, aţă, plute, plumbi, momeală, dintr-astea, şi cărţi de specialitate? Le asiguraţi clienţilor şi permise de pescuit, le oferiţi şi ponturi, nu?

– Cine mai are timp de pierdut pe baltă, în ziua de azi, să se pătrundă de măreţia naturii şi să se încarce de linişte? Eu le vând cabluri lungi, de tras din apă până la bateria maşinii de pe mal, şi pungi cu carbid, pentru pocnit!

Comentarii