N

Piesă care a luat premiul Pulitzer, montată în premieră naţională la Teatrul Naţional

N

sâmbătă, 12 aprilie 2014, 01:50
2 MIN
 Piesă care a luat premiul Pulitzer, montată în premieră naţională la Teatrul Naţional

\N

„Suntem înaintea unei premiere importante, este vorba de o piesă care a luat cel mai mare premiu literar, Pulitzer“, spune directorul artistic al instituţiei.

„Acasă, în miezul verii“ de Tracy Letts, o piesă premiată în America, se joacă în premieră absolută pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. „Osage County“ este numele ori­ginal al piesei şi reprezintă o aliniere abilă a limbajului de la scandalos la tandru. Piesa va dura două ore jumătate, cu o pauză de 15 minute, se va des­făşura în trei acte şi va prezenta o poveste de familie în care se cern consecinţele unor neade­văruri tăcute, drama degradării, dar şi tandreţea nebună a unor relaţii furtunoase.

„Suntem înaintea unei premiere importante, e vorba de o piesă care a luat cel mai mare premiu lite­rar, Pulitzer, şi a avut succese în toată America. Noi am în­dră­git peisa de la început, ne-am întâlnit în gusturi a­tunci când regizorul ne-a propus-o. În­tâmplările Americii profunde sunt similare cu vie­ţile oamenilor de oriunde, nu ştiu şi da­că din Vietnam… E o piesă pu­ternică şi o distribuţie im­por­tantă, sunt 13 personaje ca la Cina cea de Taină, actorii care joacă sunt printre cei mai importanţi actori ai teatrului nostru“, a declarat Adi Carau­leanu, directorul artistic al Teatrului Naţional.

Familia Weston este formată din pater familias, Beverly Weston, academician şi poet. Alcoolic. Violet Weston este soţie şi ma­mă, dependentă de droguri. În aceste împrejurări mai apare şi indianca Johnna, care vine să sprijine familia la nevoie şi care trăieşte, nu întâmplător, în man­sarda casei. Autorul ne invită să percepem poveste familiei, aceşti borgia moderni, ca pe povestea moştenirii americane.

„E o realitate universală, o po­veste de familie, una foarte complicată şi pasională, cu ură, trădări, cu poezie, dar şi cu patologie, cu personaje foarte puternice, cu orgolii, de asemenea, puternice. Specta­torul trebuie să aibă foarte multe emoţii, publicul ar trebui să empateze şi să se bucure. Ar trebui să fie o piesă de succes“, a explicat regizorul Claudiu Goga.

Acesta mai menţionează că a montat piesa la Iaşi deoa­rece aici a găsit o distribuţie potrivită pentru aceste roluri grele. Piesa se va juca în premieră în Sala Mare a Teatrului Naţional astăzi, începând cu ora 19. Piesa se va juca şi mâine, 13 aprilie, şi vineri, 25 aprilie, la aceeaşi oră, în acelaşi loc. Preţul biletului variază în funcţie de locul în sală: la lojă 40 de lei, la balcon 22 de lei, în primele rânduri 32 de lei, iar în ultimele rânduri 20 de lei. Bi­letele se pot procura de la casa de bilete a Casei de Cultură a Studenţilor.

Comentarii