Plai cu război?

vineri, 12 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 Plai cu război?

* Miercuri mai trăgeam cu coada ochiului la televizorul lăsat să zumzăie pe un post de ştiri, fiindcă aflasem despre ridicarea nivelului de supraveghere militară a Coreei de Nord la "ameninţare vitală", aşadar ne aşteptam ca dintr-o clipă în alta să apară bomba că gata, ăia au dat cu bombele şi a început panarama. Trăgeam doar cu coada ochiului, după cum am mai zis, fiindcă scriam ceva, şi, la un moment dat, am văzut "Breaking News", apoi nişte imagini cu flăcări pe întreg ecranul, flăcări printre care se puteau zări caroserii de maşini, era ceva cam ca în filmele catastrofice, gen "Armageddon", aşadar ne-am speriat, logic, am dat mai tare, am holbat ochii şi am ciulit urechile. Nu, nu erau scene de război, deci am răsuflat cu uşurare. Vă daţi seama în ce hal e lumea asta, de am ajuns să ne bucurăm că n-a fost decât un biet piroman paşnic şi blajin din cartier, care doar a dat foc la 13 maşini şi la o motocicletă?
* Nu ştim exact cum funcţionează în detaliu sistemul juridic american; multe amănunte ne scapă, mai ales că, la ei, legile diferă şi de la stat la stat. Ne uitam pe Discovery ID (unde sunt, non-stop, documentare cu crime) la serialul "Forensic Detectives", despre activitatea medicilor legişti: era vorba despre un craniu găsit într-o pădurice şi s-a spus ceva la modul că "trebuie găsit şi trupul, pentru a afla dacă este vorba de o crimă". Hm! Crezusem că doar la noi există posibilitatea ca unii să trăiască fără cap, chiar să ajungă în funcţii mari, pe partea politică!
* Că tot veni vorba despre partea politică a vieţii noastre zbuciumate: într-una din zilele trecute am urmărit la televizor imagini de la manifestaţiile de protest ale angajaţilor de la Oltchim şi Bradu şi ni s-a părut un fel de îmbrânceală bătrânească aşa, ca pe vremuri, când era coadă la lapte sau la butelii. Pe Realitatea au băgat un prim plan cu textul de pe pancarta unui vrednic protestatar: "Ponta trădător s-a ALIEAT cu chior". E suficientă o chestie dintr-asta pentru a duce în derizoriu un eveniment, deci anunţăm pe această cale că punem la dispoziţia tuturor, contra cost, diverse servicii: corectăm sloganuri, oferim rime la pachet, pentru orice ocazii (de ură sau de susţinere), compunem catrene acide, uşor de scandat, percutante, înjurături pe partea politică sau economică, mereu actualizate. Aşteptăm sindicate, organizaţii, asociaţii, galerii de fotbal! Reduceri pentru grupuri dezorganizate!
* De exemplu, pentru manifestanţii de mai sus, am fi băgat ceva, la modul "Suntem cei de la Oltchim / Şi-am venit să vă zdrobim!", folosind apoi şi cuvintele grăbim / iubim / nu greşim / să vorbim / răzbim / vă izbim / să zâmbim etc. Deci, nu banala şi demonetizata strigare "Ieşi afară, javră ordinară!". Pentru o mică suprataxă, ne documentăm temeinic şi aflăm cine sunt morţii din partea mamei persoanei contestate! Avantajos!
* Am urmărit pe History un episod din documentarul "Pe urmele antichităţilor" – cel cu doi care colindă Statele Unite în căutare de vechituri de cumpărat ieftin şi de revândut scump. La un moment dat, ei văd în depărtare, din maşină, o căscioară bătrânească, o bujdrulă şi se îndreaptă într-acolo. Următoarea secvenţă e filmată din curtea bojdeucii, în care gospodarul gospodărea ceva; în ea se vede cum maşina se apropie, apoi cum cei doi intră în ogradă, iar gazda e surprinsă să-i vadă. Toate astea, repetăm, filmate chiar de lângă stăpânul casei, care nu părea atât de chior încât să nu vadă echipa de filmare cu ditamai cămăroaiele în coastă. A doua oară ne-am mirat când cei doi, însoţiţi de gospodar, intră într-o mică magazie, un fel de şură, cât să ţii în ea trei poloboace de vin şi doi saci cu păpuşoi: din interior, şopronul ăsta avea câteva zeci de metri lungime şi măcar opt pe lăţime! Aşadar, e un fake filmat în studio, regizat, cu figuranţi. Nu mai avem încredere în History: de-acum încolo nici nu mai băgăm mâna în foc că America a câştigat războiul! Chiar, a fost vreun război?

Comentarii