De Sănătate

Punem punctul pe știi

Prelevare de inimă şi plămâni de la un băiat de 17 ani

miercuri, 13 iulie 2016, 01:51
2 MIN
 Prelevare de inimă şi plămâni de la un băiat de 17 ani

În cadrul Centrului Regional de Transplant Iaşi (CRT) a avut loc, ieri, cea de-a 15 prelevare de organe de anul acesta. O echipă mixtă de medici români, olandezi şi croaţi a efectuat prelevarea mai multor organe ale unui tânăr în vârstă de 17 ani aflat în moarte cerebrală în urma unui accident rutier.

„Prelevarea a avut loc la spitalul din Piatra Neamţ. S-au prelevat rinichii, plămânii şi inima”, a arătat dr. Raluca Neagu, coordonatoarea CRT. Organele prelevate de chirurgi au fost transferate pentru transplant în centre din ţară şi străinătate. Astfel, unul dintre rinichi a fost transplantat la Spitalul „Dr. C.I.Parhon”, iar altul în Capitală. Inima şi plămânii prelevaţi au fost preluaţi pentru transplant în Croaţia, respectiv Olanda. Echipele de medici din străinătate au sosit la Piatra Neamţ, după ce Agenţia Naţională de Transplant a anunţat agenţia Eurotransplant cu privire la existenţa donatorului din judeţul Neamţ.
 
Ultimele două încercări de prelevare a plămânilor întreprinse săptămânile trecute de CRT au eşuat. Prima tentativă de prelevare nu a putut fi finalizată din cauză că medicul acreditat pentru o astfel de intervenţie era în concediu. Săptămâna trecută, plămânii nu au putut fi preluaţi de medici pentru că nu ar fi fost în stare bună. Potrivit coordonatoarei CRT, echipa de medici germani venită de la Munchen să preia organul a refuzat să facă prelevarea pentru că plămânii nu erau în stare bună.  În România, potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant, peste 30 de pacienţi au nevoie de o pereche de plămâni sănătoşi. 

Comentarii