De Business

Punem punctul pe știi

Preţul apartamentelor din Iaşi este în creştere uşoară

marți, 14 iulie 2015, 01:50
3 MIN
 Preţul apartamentelor din Iaşi este în creştere uşoară

In primele şase luni ale anului, preţul mediu al apartamentelor a fost urcat de la 810 euro la 838 euro/metru pătrat.

Prima jumătate a acestui an a echivalat cu o creştere a preţurilor apartamentelor în marile oraşe din ţară, în Iaşi creşterea preţului pe metru pătrat fiind de 3,5%. La nivel naţional, doar în capitală s-au ieftinit apartamentele, potrivit unei analize a celui mai important site de profil, imobiliare.ro, Iaşul situându-se pe locul patru dintre marile oraşe după cuantumul creşterii. „În primul semestru al anului, conform datelor imobiliare.ro, preţul mediu cerut la nivel naţional pentru apartamentele scoase la vânzare (noi şi vechi) s-a majorat cu 4,7%, de la 891 de euro pe metru pătrat la finele lui decembrie 2014, la 933 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui iunie 2015. După trei luni de scumpiri (ianuarie, februarie şi martie) şi două de ieftiniri (aprilie şi mai), în luna iunie preţurile s-au majorat cu 0,5%, de la 928 de euro pe metru pătrat. Faţă de jumătatea anului trecut, când indicele Imobiliare.ro se situa la 904 euro pe metru pătrat, valoarea actuală este cu circa 3% mai mic”, potrivit imobiliare.ro.

În ceea ce priveşte capitala Moldovei, apartamentele s-au scumpit cu 3,5% în prima jumătate a anului, de la 810 euro la 838 euro pe metru pătrat. Preţurile locuinţelor vechi s-au menţinut relativ constante, situându-se în prezent la un nivel de 774 euro pe metru pătrat, faţă de 773 euro la sfârşitul lunii decembrie. Pe de altă parte, unităţile locative nou-construite s-au apreciat cu 8,6%, de la 845 euro la 918 euro pe metru pătrat. Cu toate acestea, ieşenii stau mult mai bine decât locuitorii altor mari oraşe din ţară, unde creşterile au fost mai mari decât media pe ţară. Aici pot fi amintite oraşele Cluj-Napoca unde s-a înregistrat o creştere de 7,1% (de la 948 euro la 1.015 euro/mp), Constanţa cu o creştere de 5,3% (de la 856 euro la 901 euro/mp) sau Timişoara cu o creştere de 4,7% (de la 847 euro la 887 euro/mp).

Agenţii imobiliari din Iaşi susţin că se resimte şi în teren creşterea preţurilor, care va continua până în toamnă, după care vor stagna. „Într-adevăr, se constată o creştere a preţurilor la locuinţele din Iaşi, având în vedere că sunt foarte multe persoane care vin din străinătate cu lichidităţi sau cumpără prin mandatari pentru a le închiria ulterior. Practic, oamenii nu mai aleg băncile şi depozitele bancare, ci aleg să investească banii în imobile. De asemenea, mai este şi segmentul celor care au prins încredere în economia românească şi aleg un credit bancar. Noi credem, conform statisticilor pe care le-am făcut pentru prima jumătate de an şi având în vedere şi tendinţa actuală de stabilitate a economiei, ca până la sfârşitul anului preţurile imobilelor vor mai creşte uşor până în septembrie – octombrie după care vom avea parte de o stagnare. Perioada verii este o perioadă cu multe cereri. Iar vânzătorii ştiu asta”, a explicat Ciprian Fodor, managerul agenţiei imobiliare Casa Lux.

 

 

 

Comentarii