Primarul şi şeful ADRNE au parafat restaurarea Mănăstirii Frumoasa

Semnarea contractului de finanţare a avut loc în prezenţa maicii stareţe a aşezământului.

luni, 25 septembrie 2017, 01:50
2 MIN
 Primarul şi şeful ADRNE au parafat restaurarea Mănăstirii Frumoasa

Un prim contract de finanţare a restaurării unui monument istoric a fost semnat la Primăria Iaşi. Refacerea Ansamblului Mănăstirii Frumoasa întrerupe un şir de insuccese, precum Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală sau includerea în PNDL a numai două obiective, respectiv modernizarea a două creşe.

Contractul a fost semnat de către primarul Mihai Chirica şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, Vasile Asandei. Cu o valoare totată estimată estimată de 21.173.512 de lei (inclusiv TVA), proiectul va fi finanţat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţie 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

„Sunt încântat să semnăm împreună primul proiect pe exerciţiul 2014-2020. Trebuie să recunoaştem că finanţările europene ne ajută să ne păstrăm cultura, istoria, şi în niciun caz nu există vreo opoziţie faţă de religia ortodoxă sau faţă de istoria noastră naţională. Este o bucurie să vedem cum obiective dragi nouă şi importante pentru viitorul nostru, ca şi pentru trecut, primesc finanţare”, a spus Vasile Asandei. „Este un moment foarte important, pe care l-am aşteptat, ni l-am dorit şi ne-am rugat foarte mult şi nădăjduim să vedem şi finalitatea. Va fi o perioadă grea pentru noi, pentru obşte, dar şi pentru cei care se vor implica efectiv. Nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu că Mănăstirea Frumoasa, care are un nume aşa de semnificativ, va redeveni mănăstirea frumoasă cea de odinioară”, a spus stareţa aşezământului, maica Sofia, prezentă la ceremonie.

Primarul a menţionat proiectul restaurării Mănăstirii Golia şi a reamintit că „Iaşul va beneficia, pe lângă mănăstirile Frumoasa şi Bârnova, şi de restaurarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, monument istoric şi una dintre cele mai vechi biserici romano-catolice din ţară”.

Comentarii