Procurorii au soluţionat cu 33% mai multe dosare privind mica corupţie în primele opt luni

vineri, 27 septembrie 2013, 09:41
2 MIN
 Procurorii au soluţionat cu 33% mai multe dosare privind mica corupţie în primele opt luni

Parchetul General susţine că, în urma intensificării eforturilor privind combaterea micii corupţii şi a conflictelor de interese, în primele opt luni ale anului 2013 au fost soluţionate 1.460 dosare având ca obiect infracţiuni de corupţie, fiind întocmite 193 rechizitorii, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 372 inculpaţi.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, numărul cauzelor soluţionate în primul semestru al anului 2013 a crescut cu aproximativ 33% faţă de perioada similară a anului 2012, iar numărul inculpaţilor trimişi în judecată a crescut cu 22,22%.

Sub aspectul calităţii persoanelor, au fost trimişi în judecată: 46 agenţi de poliţie, un subofiţer, 2 agenţi de penitenciar, un subofiţer detaşament jandarmi, 3 funcţionari Autoritatea Rutieră Română, 5 funcţionari publici ai Serviciului permise auto (SPCRPCIV); 5 primari comună, un consilier fiscal, un consilier local, 14 alţi funcţionari publici, un inspector de muncă, 2 pădurari, un inginer silvic, 6 profesori, 27 medici, 16 asistenţi medicali, o infirmieră, un autopsier, un brancardier, un şofer ambulanţă, un manager ambulanţă, 2 funcţionari bancari, 29 funcţionari, un expert judiciar, un jurnalist, 8 instructori auto, un preot.

În perioada menţionată, au rămas definitive 118 hotărâri pronunţate în cauze având ca obiect infracţiuni de corupţie, prin care s-a dispus condamnarea a 158 inculpaţi şi achitarea a 3 inculpaţi, dintre care unul în baza art.181 din Codul penal.

În ceea ce priveşte urmărirea penală în cazurile de conflict de interese, la nivel naţional au fost soluţionate 238 de cauze, fiind emise 17 rechizitorii, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a 19 inculpaţi – 3 parlamentari, 6 primari, un viceprimar, 2 consilieri locali, un inspector Compartimentul Achiziţii Publice primărie, 3 membri comisia de evaluare a persoanelor cu handicap, un funcţionar public Registrul Auto Român, un director executiv direcţie de sănătate publică judeţ, un director administrativ spital.

Referitor la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese în materia achiziţiilor publice, au fost întocmite 7 rechizitorii şi s-a dispus trimiterea în judecată a 9 inculpaţi (4 primari, 2 consilieri locali, un viceprimar, un director spital, un inspector Compartimentul Achiziţii Publice primărie). (Agerpres)

Comentarii