Procurorul Emilian Eva, 2 ani şi 11 luni cu suspendare. Găsit vinovat de trei infracţiuni

miercuri, 18 octombrie 2017, 01:50
3 MIN
 Procurorul Emilian Eva, 2 ani şi 11 luni cu suspendare. Găsit vinovat de trei infracţiuni

După doi ani de proces, pro­cu­rorul suspendat Emilian Eva a aflat sentinţa în dosarul în care a fost inculpat. Fostul anchetator din ca­drul Direcţiei Naţionale Antico­rup­ţie (DNA) a fost condamnat de că­tre prima instanţă a ICCJ la o pe­deapsă rezultantă de 2 ani şi 11 luni de închisoare, precum şi la plata unei amenzi penale de 12.000 de lei. 

Eva a fost găsit vinovat pentru trei infracţiuni: luare de mită, efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi fals. Cea mai mare pedeapsă a fost acordată pentru luare de mită, 2 ani şi 8 luni. Pentru infracţiunea de spălare de bani, Emilian Eva a fost achitat. Achitaţi au fost şi Bianca şi Ioan Eva, fiica, respectiv nepotul procu­rorului suspendat. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la completul de cinci judecători de la ICCJ. 
 
Acuzaţiile aduse de procurori 
 
Instanţa a mai dispus confiscarea de la Eva a 18.400 de euro şi 2.700 de lei, precum şi a trei ta­blouri. De altfel, mai multe opere de artă au fost restituite Biancăi Eva sau mamei sale. Emilian Eva a fost trimis în judecată în septembrie 2015, alături de Bianca şi Ioan Eva. Potrivit DNA, în cursul luni­lor mai – iunie 2014, Emilian Eva i-ar fi solicitat medicului ieşean Dan Tesloianu să îşi exercite co­res­punzător activitatea profesională în aşa fel încât „să fie bine pentru toată lumea“. Ulterior pe 16 iunie 2014, Eva ar fi dispus printr-o or­do­nanţă renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul Tesloianu. Acesta era cercetat într-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului res­pectiv procurorului Eva, susţine DNA. Procurorii DNA mai spun că, ulterior „serviciului“ făcut me­dicului Tesloianu, Emilian Eva i-ar fi solicitat acestuia, cunoscut ca fiind colecţionar de artă, mai multe tablouri.
 
„În perioada respectivă, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian, în scopul menţionat mai sus, diverse bunuri, sub for­ma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de in­culpat cu ocazia unei tranzacţii per­fectate de martorul denun­ţător), toate în cuantum de  33.800 euro“, au precizat procurorii. De asemenea, au mai spus procurorii, în intervalul august 2014 – iunie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, în vederea revânzării peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ. Unele dintre tablourile cumpărate de la diferite persoane de către Eva ar fi fost scoase la vânzare pe site-ul de comerţ OLX, respectiv 34 de tablouri. „Din analiza declaraţei de avere pe anul 2015, dată pe propria răpundere, a rezultat faptul că inculpatul Eva Emilian a făct în cuprinsul ei menţuni ne­corespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu si­tuaţia de fapt“, au mai precizat pro­curorii DNA. 

Comentarii