N

Profesorii cu vechime din Iaşi, nemulţumiţi că salariile lor sunt egale cu ale debutanţilor

N

miercuri, 16 aprilie 2014, 01:50
3 MIN
 Profesorii cu vechime din Iaşi, nemulţumiţi că salariile lor sunt egale cu ale debutanţilor

\N

În adresa trimisă instituţiei de control se vorbeşte despre plata diferenţiată a salariului minim şi despre normele duble pe care le efectuează personalul auxiliar din unităţile de învăţământ.

În cadrul unei adrese făcute de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Iaşi, reprezentanţii sindicalişti prezintă două mari pro­bleme cu care se confruntă personalul nedidactic din cadrul unităţilor şcolare din judeţ.

Prima pe listă este salarizarea, care a ajuns să se facă nediferenţiat între persoanele cu vechime şi cele nou angajate, în condiţiile în care salariul minim pe economie a crescut. Astfel, salariul unui angajat care avea pe cartea de muncă minimul a crescut, însă salariul unui angajat care avea mai mult decât minimul pe economie a rămas acelaşi, deşi are ani de vechime. „Începând cu anul 2010 s-a produs treptat o aplatizare a grilei de salarizare a personalului nedidactic. Un exemplu relevant este legat de două persoane angajate pe aceeaşi funcţie, una cu 30 de ani de muncă, iar cea de-a doua debutantă, şi care au acelaşi salariu net, aproximativ 630 de lei. Ne întrebăm, dacă sporul de vechime este inclus în salariu, cum poate fi el identificat la persoana cu 30 de ani de muncă?“, se întreabă Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP. Salariul de bază a crescut de la 600 de lei, în 2009, la 850 de lei la 1 ianuarie 2014. De la 1 iulie 2014 acesta va ajunge la 900 de lei lunar. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi deoa­rece, în condiţiile în care a avut loc o creştere a salariului de bază minim brut pe ţară garant în plată, restul salariilor personalului bugetar care depăşeau nivelul acestui salariu au rămas nemodificate.

A doua problemă pusă pe masa celor de la ITM constă în condiţiile de muncă ale personalului nedidactic care lucrează în conformitate cu normativele din anul 2002. „Pe fondul plecărilor naturale din sistem, demisii, pensionări, al imposibilităţii de a mai fi angajate pe durată nedeterminată alte persoane, am constatat o depăşire de facto a normelor. Astfel, în grădiniţe, dar şi în unităţile şcolare, femeile de serviciu, spă­lătoresele, bucătăresele şi alte categorii depăşesc de două sau de trei ori normativele din anul 2002“, a mai specificat Lăcustă. Sindicaliştii în­treabă pe cei de la ITM dacă s-ar putea plăti din urmă aceste diferenţe, atâta timp cât nu se găsesc pe fişa postului, dacă unitatea are obligaţia de a respecta normativele din 2002 şi dacă este posibilă o negociere la nivel judeţean a Contractului Colectiv, în care să se poată insera obligaţiile unităţii şcolare în Contractul de Muncă Judeţean. USLIP aşteaptă un răspuns în această direcţie de la ITM, pentru a vedea dacă această instituţie are posibilitatea legală de a interveni pentru remedierea acestor disfuncţii.

Comentarii