De Business

Punem punctul pe știi

Proiect inedit: Pe acoperişul magazinului Metro Iaşi va răsări o centrală solară

sâmbătă, 23 mai 2015, 01:50
3 MIN
 Proiect inedit: Pe acoperişul magazinului Metro Iaşi va răsări o centrală solară
Aceasta va fi construită de firma Green Vision Four SRL din Sibiu. Centrala va avea o putere instalată de 0,5 MW, energia produsă urmând să fie injectată în sistemul energetic naţional.

Pe acoperişul magazinului METRO din Miroslava va fi construită o centrală fotovoltaică ce va întinde pe 6.000 metri pătraţi. Aceasta va costa jumătate de milion de euro, iar puterea instalată estimată a viitoarei instalaţii va fi de 0,5 MW, ce va putea susţine simulant 800 de calculatoare care funcţionează din plin. Curentul electric ce va fi produs aici va fi “injectat” direct în sistemul energetic naţional.

 
 
Firul duce la chinezi
 
 
Documentaţia pentru acest proiect a fost depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) unde s-a solicitat emiterea acordului de mediu. Potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul nostru, proiecte similare vor fi construite la toate magazinele METRO din ţară în urma unui parteneriat încheiat între această companie şi o societate din Sibiu. Jurgen Andreas Faff, unul din asociaţii dezvoltatorului, Green Vision Four SRL, figura în 2013 şi într-o societate cu nume aproape similar, controlată indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon. Emiterea acordului de mediu a fost solicitată în urmă cu câteva zile la APM Iaşi de Green Vision Four SRL din Sibiu, specializată în producţia de energie electrică. Asociaţi în cadrul acestei firme, fiecare deţinând jumătate din părţile sociale, sunt Jurgen Andreas Faff şi Pavel Dragomir. Faff este asociat şi în Green Vision Seven, ce în 2013 punea în funcţiune în judeţul Braşov un parc solar de 82 MW, cea mai mare unitate de acest tip din România în funcţie de capacitatea instalată. Pachetul majoritar de acţiuni la Green Vision Seven era deţinut la acea dată de firma elveţiană H1 Ventures Swiss Holding, controlată, la rândul său, de Hareon.
 
 
În total vor fi instalate 1.960 de panouri
 
 
Contactaţi telefonic de jurnaliştii „Ziarului de Iaşi”, oficialii Green Vision Group ne-au spus că proiecte similare celui de la Iaşi vor fi realizate în toate magazinele din portofoliul METRO Cash & Carry România. „Centrala fotovoltaică se va realiza imediat ce vor fi finalizate toate actele şi procedurile necesare unui acestui demers. Actele sunt problema, proiectul în schimb se face repede. Într-o lună se finalizează lucrările la centrală. Investiţia într-un proiect de acest tip este cam de jumătate de milion de euro”, ne-au spus reprezentanţii societăţii sibiene. Proiectul de investiţie constă într-un ansamblu de echipamente utilizate pentru conversia energiei solare în energie electrică, precum şi în lucrările de construcţie aferente: echipamente de transformare, racorduri electrice necesare, conexiunea la reţeaua naţională de electricitate pentru evacuarea puterii produse. Suprafaţa totală pe care se va construi este de 6.000 de metri pătraţi. Centrala fotovoltaică de producere a energiei electrice se bazează pe principiul conversiei energiei solare, captate de panourile fotovoltaice, în energie electrică.
 
Panourile fotovoltaice convertesc radiaţia solară în curent electric de tip continuu care, pentru a putea fi utilizat, trebuie convertit în curent alternativ cu ajutorul invertoarelor de reţea. Energia obţinută va fi injectată integral în sistemul energetic naţional, se arată în documentele depuse la APM. „Parcul fotovoltaic va fi construit pe întreaga sa suprafaţă din panouri fotovoltaice – panouri policristalin pe un sistem de ramă metalică de aluminiu, ramă sprijinită pe picioare metalice fixate direct pe acoperiş, fără fundaţie. În funcţie de tehnologie şi de tipul de invertor folosit, panourile se pot grupa şi în alte tipuri de stringuri. Modulele sunt dispuse în rânduri paralele, cu spaţii interstiţiale suficiente pentru a permite însorirea tuturor rândurilor, accesul facil la panouri, întreţinerea suprafeţei pe care sunt amplasate. Panourile sunt orientate spre sud, unghiul de înclinare al acestora faţă de sol fiind de 30 grade”, potrivit datelor înscrise în actele depuse la APM. Pe acoperişul magazinului Metro vor fi instalate 1.960 de panouri fotovoltaice, fiecare dintre acestea având o putere de 255 Waţi (W), astfel că puterea instalată estimată a centralei va fi de 0,5 MW, suficientă să susţină simulant 800 de calculatoare care funcţionează în plin.
 
 
 

 

 

Comentarii