Proiectul Copou: un plan de 17 milioane de euro investiţi în termoficare

joi, 04 septembrie 2014, 01:57
4 MIN
 Proiectul Copou: un plan de 17 milioane de euro investiţi în termoficare

Proiectul prevede construirea unei noi magistrale de termoficare care să lege zeci de clădiri importante
din cartier, de la Universitatea „Cuza“ şi spitalele din zonă până la UMF şi Agronomie. Edilii anunţă că,
după implementarea acestui proiect, va scădea preţul gigacaloriei în tot oraşul. „Este cel mai important proiect de dezvoltare a unui sistem centralizat din România din ultimii 10 ani“, spune primarul.

Primăria a anunţat demararea unui proiect considerat fără precedent în ţară. Noul proiect presupune construirea a 16 kilometri de conducte de termoficare în Copou, precum şi instalarea de module termice individuale. Reţeaua va fi nou construită prin prelungirea magistralei II şi va permite conectarea la sistemul centralizat a 90 de clădiri aparţinând instituţiilor de învăţământ şi de sănătate din zona Copou-Centru. Planul, denumit „Proiectul Copou“, urmează să fie implementat prin fonduri europene, prin actualul Program Operaţional Sectorial Mediu, acelaşi prin care se modernizează şi cazanele de la CET şi magistrala II.

Investiţia se ridică la 17 milioane de euro, iar obiectivul principal constă în racordarea la sistemul centralizat a celor 90 de clădiri din cadrul Universităţii „Cuza“, Agronomie, UMF, spitalele „Parhon“, CFR, Institutul de Oncologie, Garnizoana, şcolile şi grădiniţele subordonate Primăriei etc. Primarul Gheorghe Nichita susţine că investiţia presupune multiple avantaje atât în ceea ce priveşte consumul de agent termic, cât şi economii la bugetul local. „Vor fi economii majore la subvenţia pe care o acordă Primăria. După ce vom implementa acest proiect, va scădea preţul gigacaloriei, şi noi estimăm o economie de aproximativ 23,5 milioane de lei pentru perioada 2016-2020, când trebuie să demonstrăm că sistemul funcţionează, cu o medie de economisire pe an de 4,7 milioane de lei pentru subvenţionarea energiei termice. Viitorii clienţi care se vor racorda la noua magistrală vor avea şi ei un avantaj economic net, realizându-se economii totale de 3 milioane de euro pe an. Costurile lor cu energia termică vor scădea cu 30-35%. Este cel mai important proiect de dezvoltare al unui sistem centralizat din România din ultimii 10 ani“, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Conform edilului, proiectul va determina şi reducerea poluării în Copou.

Dalkia: gigacaloria, mai ieftină cu 15% din 2016

Proiectul „Copou“ va fi implementat cu fonduri europene accesate în etapa a II-a din cadrul POS Mediu, prin care bani rămaşi necheltuiţi la nivel naţional au fost reîmpărţiţi între oraşele cu proiecte în derulare. Astel, Primăria a primit 24,5 milioane de euro în plus faţă de cele 54 de milioane de euro accesate încă de acum câţiva ani pe proiectul POS Mediu al municipalităţii. Din fondurile atrase în etapa a doua, aproximativ 17 milioane de euro vor fi direcţionaţi către noua investiţie pentru cei 16 kilometri de conducte. Restul sumelor vor fi investite pentru înlocuirea a 5,3 kilometri de reţele de termoficare pe magistralele 1, 2 şi 5, lucrări care vor costa 7 milioane de euro, şi pentru o instalaţie de desulfurare la ambele cazane de la CET Holboca, în valoare de 500.000 de euro. Conform oficialilor de la Dalkia Termo Iaşi, toate aceste investiţii vor determina reducerea gigacaloriei cu 15%, începând cu 2016. „Pentru viitorii clienţi, avantajele sunt multiple. Pe de o parte vor avea independenţă energetică totală, vor avea racordare la reţea primară, cu modul termic individual pentru fiecare din aceste 90 de clădiri, vor avea permanent apă caldă de-a lungul anului, iar încălzirea şi-o vor putea porni atunci când doresc. Mai mult, toţi parametrii din modulul termic vor fi monitorizaţi prin teletransmisie la dispeceratul central al Dalkia, în aşa fel încât tot ce înseamnă temperatură, presiune să poată fi vizualizat în timp real“, a detaliat Ana-Maria Icătoiu, directorul comercial al Dalkia Termo Iaşi. Conform acesteia, proiectul de construcţie a celor 16 kilometri de conducte urmează să fie finalizat pe 15 noiembrie 2015.

Până la sfârşitul lui 2015, ar urma să fie finalizate toate investiţiile de pe proiectul POS Mediu. Deja lucrările pe magistrala 2 vor fi încheiate luna aceasta, instalaţia de colectare a zgurii şi a cenuşii de la CET Holboca are termen de finalizare în decembrie 2014, iar cazanele de apă fierbinte de la CET Tudor vor fi finalizate în noiembrie 2014, respectiv aprilie anul viitor. În plus, cazanul de abur de la Holboca va fi retehnologizat până în februarie anul viitor, iar instalaţia de desulfurare, până în decembrie anul viitor.
 

Comentarii