Prorector: Iaşul nu are şanse să fie capitală europeană a culturii. MOTIVE

vineri, 02 octombrie 2015, 01:59
2 MIN
 Prorector: Iaşul nu are şanse să fie capitală europeană a culturii. MOTIVE

Reprezentanţii universităţilor ieşene au semnat un protocol de colaborare.

Conducerile celor şapte universităţi din Iaşi au semnat ieri un protocol prin care îşi arată susţinerea pentru proiectul Iaşi – capitală europeană a culturii în 2021. Cu toate acestea, unul dintre semnatarii acordului, prorectorul Universităţii „Al.I.Cuza“, Gheorghe Iacob, a subliniat că „Iaşul nu are şanse“„Avem întreaga deschidere, numai să vedem că există un proiect foarte clar. Eu sunt optimist de felul meu, dar, în clipa de faţă, Iaşul nu are şanse din mai multe motive. Ne-am trezit târziu. Poate recuperăm dacă vom reuşi să fim mult mai energici, mult mai activi şi să folosim argumentele pe care le avem“, a spus prorectorul Universităţii „Al.I. Cuza“, Gheorghe Iacob.

El a adăugat că, încă din septembrie 2014, a declarat public că proiectul „Iaşi 2021“ a fost început cu întârziere. În acelaşi timp, prorectorul a precizat că UAIC sprijină în continuare proiectul, iar în trecut s-a implicat în măsura în care acest lucru a fost solicitat. „În Iaşi s-a făcut mult prea puţin în această dispută culturală şi politică, în care sunt implicate oraşe puternice din România, în care Clujul, Craiova şi alte oraşe au coalizat toate forţele din oraş, nu numai cele universitare, ci şi cele economice, politice, culturale etc. şi au făcut un lobby fantastic la Bucureşti“, a completat prorectorul Universităţii „Al.I. Cuza“.

Cu toate acestea, el a admis că, în ultimele săptămâni, a observat „un nou început“, în contextul în care fundaţia responsabilă de proiect este condusă, de la începutul lunii august, de către directorul executiv Iulian Boia.

GALERIE FOTO

Protocolul de colaborare a fost semnat de către UAIC, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, Universitatea Agronomică, Universitatea de Arte, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea „Petre Andrei“ şi Universitatea „Apollonia“. Doar rectorul UTI, Ioan Giurma, a fost prezent la eveniment, restul universităţilor fiind reprezentate de căte prorectori. „Protocolul de colaborare este un document pe care vrem să-l anexăm dosarului de candidatură şi nu cred că multe oraşe din România îşi vor permite să adune semnătura atâtor universităţi din oraşul lor pentru susţinerea unui astfel de proiect“, a comentat primarul interimar Mihai Chirica.

Iaşul îşi poate depune candidatura pentru titlul de capitală europeană a culturii cel târziu la sfârşitul săptămânii viitoare.

Comentarii