O nouă carte din colecţia Top 10+, Editura Polirom

”Punct contrapunct”, de Aldous Huxley

vineri, 25 septembrie 2015, 01:44
2 MIN
 ”Punct contrapunct”, de Aldous Huxley

”Punct contrapunct” surprinde grava criză spirituală a societăţii londoneze  de după Primul Război Mondial, o epocă framântată, ce trădează deruta şi disoluţia lumii moderne.

Conştient de iremediabila transformare a realităţii sociale şi de complexitatea universului uman, romancierul  renunţă la maniera aşa-zis tradiţională de a oglindi viaţa, preferând o  tehnică narativă nouă pentru epoca sa, împrumutată din repertoriul  cinematografic.

Astfel, naraţiunea descriptivă este înlocuită de monologul interior, iar „acţiunea” se subordonează tehnicii  contrapunctice, care sparge unitatea spaţială şi temporală şi transformă  înşiruirea evenimentelor într-o uriaşă scenă, în care totul se petrece  instantaneu. La toate acestea se adaugă muzica, însoţind aproape în  permanenţă decupajul cinematografic atât de minuţios regizat.

DESPRE AUTOR

Aldous Huxley (1894-1963) s-a născut în oraşul englez Godalming, comitatul Surrey, într-o familie cu o îndelungată tradiţie intelectuală. În 1908 şi-a început studiile la Eton College, iar după o întrerupere de doi ani (pricinuită de o gravă afecţiune oculară) le-a continuat la Balliol College, Oxford, unde a şi predat pentru scurt timp literatură. Şi-a făcut debutul în 1916, cu volumul de versuri Roata în flăcări (The Burning Wheel). Patru ani mai tărziu, în 1920, i-a apărut primul volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul roman, Galben de crom (Chrome Yellow). Huxley a publicat de-a lungul vieţii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri şi poezii, scenarii de film şi biografii, cărţi de filosofie, jurnale de călătorii şi cărţi pentru copii, fiind considerat unul dintre cei mai reprezentativi şi mai influenţi scriitori ai secolului XX. În 1959, scriitorul a fost distins cu Premiul pentru Merit al Academiei Americane de Arte şi Litere. La Editura Polirom au apărut până în prezent romanele : Minunata lume noua (2003, 2011), Orb prin Gaza (2009), Geniul şi zeiţa (2009), Cântec de lebădă (2010), Insula (2011), Dans grotesc (2013) şi volumul de eseuri Porţile percepţiei. Raiul şi iadul (2012).

De marţi, 13 octombrie 2015, la toate chioşcurile de presă, numai cu Ziarul de Iaşi: ”Punct contrapunct”, de Aldous Huxley

Pret: 10 lei

Partener: Compania Antibiotice – 60 de ani de continuitate şi performanţă românească

Comentarii