Raed Arafat, mitul dezumflat

vineri, 27 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Raed Arafat, mitul dezumflat

Raed Arafat a funcţionat bine ca un mit naţional într-un sistem medical care dă frecvente rateuri. Însă, în rol de poliţai este o altă treabă.

În sprijinul lui Raed Arafat strada a sărit în ianuarie 2012. A fost declicul cu profunde implicaţii politice, conducând la căderea guvernului Emil Boc, şi, după un scurt interludiu, al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Se ştie că USL a profitat pentru a veni la putere. Însă, cine ar fi crezut că sfârşitul guvernului Victor Ponta, moştenitorul USL, tot din cauza lui Raed Arafat s-ar putea trage ar fi fost considerat nebun.

Ultima piesă în tragedia de la „Colectiv”, apărută în mod cu totul neaşteptat, după aproape o lună, ne indică noi vinovaţi. Nu numai  Victor Ponta sau Gabriel Oprea, pentru că au patronat puroiul din instituţii, nu doar fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care a dat avize ilegale. La capătul lanţului decizional se afla Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), instituţia despre care Raed Arafat afirma încă din primele momente că nu ştia de existenţa clubului „Colectiv”. Noile dovezi aduse de Cătălin Tolontan schimbă complet datele dosarului. Există faxuri care înştiinţează ISU, cea care dă autorizaţiile de funcţionare a cluburilor, de organizarea altor evenimente cu o lună înaintea celor care au condus la moartea a 60 de oameni. Nimeni din ISU nu a catadicsit să verifice locul.

Aşa cum semnalează ONG-urile şi presa, începând să sape şi mai adânc, DNA are toate şansele să descopere o adevărată piaţă a lucrărilor PSI, controlată de rudele şi amicii şefilor ISU. Un domeniu prosper, unde acreditările firmelor se obţin doar pentru cei care au pe cineva sus pus în instituţie. Ea colcăie de aranjamente al căror scop nu mai este protejarea cetăţenilor, ci o mafie prin care pot fi mulse de bani firme, cluburi şi restaurante funcţionând la mica înţelegere sau prin protecţie.

De aici câteva întrebări foarte simple. Ce ştia Raed Arafat? Buna lui credinţă este greu de pus la îndoială. Însă a mers în orb, girând din primele secunde sistemul pe care-l conduce. A ţinut să-şi apere imaginea şi prestigiul personal, înainte de a fi convins că lanţul de decizie pe care-l conduce funcţionează fără erori. În al doilea rând, cât de competent şi profesionist conduce Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă de când este secretar de stat în MAI?

Plasarea lui Raed Arafat în aparatul decizional de la Ministerul de Interne a fost evident o eroare, din momentul în care a acceptat să fie folosit ca un simbol politic antibăsist de către guvernul PSD, prin transferul de la Ministerul Sănătăţii. Raed Arafat a funcţionat bine ca un mit naţional într-un sistem medical care dă frecvente rateuri. Însă, în rol de poliţai este o altă treabă. În lumina ultimelor evenimente, MAI este un minister pe care nu-l cunoaşte, nepotizat, unde nu are mână liberă de acţiune şi cu grave deficienţe. S-a văzut acest fapt în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Sutghiol ori al avionului pierdut din Apuseni.

Acum sunt încă foarte mulţi oameni recunoscători lui Raed Arafat pentru construirea sistemul SMURD, fără de care nu le-ar fi fost salvaţi copiii, părinţii, soţiile sau fraţii din situaţii dramatice. Alături de ei au apărut şi alţii care-şi plâng dispariţia sau mutilarea copiilor, prietenilor şi soţiilor ca rezultat al sistemului condus de secretarul Arafat din ianuarie 2014. E limpede că protestatarii de la începutul lunii noiembrie nu l-au vizat. Acum, probabil, ar fi altceva. În lumina ultimelor evenimente, poate ar fi trebuit să se recunoască depăşit, aflat la locul nepotrivit. 60 de oameni, dacă ar vorbi din mormânt, ar avea ce să ne spună.

Comentarii