Rechizite pentru şcoala vieţii

marți, 09 septembrie 2014, 01:50
3 MIN
 Rechizite pentru şcoala vieţii

* Tic-tac, tic-tac… Ceasul bate, timpul trece, inexorabil, copiii ţării deja şi-au făcut ghiozdanele pentru prima zi a noului an de învăţământ. Puţin mai e până la primul clopoţel, şase zile în care elevii îşi vor lua un trist rămas bun de la vacanţa mare, pregătindu-se să revină în bănci, unde să înveţe şi să devină specialişti în cadrul firmelor din străinătate la care se vor angaja după ce se vor convinge că la noi nu e cazul. Se cuvine să ne intereseze viitorul lor mai mult decât al politicienilor care se dau în stambă la televizor şi care nu ne oferă nici un viitor. Un caiet, o radieră, un penar sunt mai interesante şi mai pline de substanţă decât o declaraţie stupidă de-a lui Ponta sau Tăriceanu. E criză, recesiune, toamnă nu bogată, ci electorală; venim în ajutorul acelor părinţi care nu se descurcă prea bine cu rechizitele celor mici, neavând bani, oferind din inimă sugestii: idei de completare a arsenalului şcolăresc, în cele ce urmează:

* Pentru elevii care studiază chimia se poate obţine uşor trusa "Micul cercetător". Aceasta conţine substanţe (clorură de natriu, acid acetic etc.) care se iau cu tot cu recipiente, având grijă să nu vă vadă ospătarii când băgaţi oliviera de pe masă sub haină. În aceleaşi unităţi de deservire găsiţi şi alte vase de laborator: ţoiurile de ţuică seamănă cu paharele Erlenmeyer, cele de vodcă par pahare Berzelius, iar fiecare barman are o măsură gradată în mililitri, pe care n-o păzeşte mereu…

* Şi micii fizicieni vor avea materiale didactice: planuri orizontale sau înclinate cu unghi alfa, axe de coordonate Ox, Oy şi Oz ori puncte materiale care se mişcă în câmp gravitaţional. Din păcate, în fiecare an, după începerea şcolii, medicii veniţi în control găsesc elevi cu puncte materiale albe în păr sau, prin lenjerie, cu unele cafenii, care sar cu diverse viteze, sub diverse unghiuri faţă de verticală.

* Micii pasionaţi de ştiinţele naturii şi de viaţa animalelor beneficiază la rândul lor de material didactic. Amintim, printre altele, trusa "Sistemul osos al puiului grill", care se poate obţine după pregătirea păsării, funcţie de preferinţele mesenilor. E important ca aceştia, chiar dacă sunt flămânzi, să nu spargă între măsele vreun os şi să nu-i sfărâme capul, pentru a consuma creierul, oricât de gustos ar fi el!

* În prag de an şcolar mai există şi alte probleme, ca tot atâtea grăunţe de nisip în mecanismul aproape elveţian al sistemului de învăţământ românesc. De pildă, în multe şcoli nu mai sunt clopoţei pentru sunat, fiindcă au fost furaţi. Până când se vor aproba fonduri de clopoţei, elevii de serviciu vor face din gură "Tiling-tiling!" sau "Ţrrrr!". Alte şcoli au pereţii găuriţi, dar cadrele didactice, optimiste, spun că e bine, până vine frigul, fiindcă intră aer şi nu mai miroase de la canalizare. Există unităţi de învăţământ cu ţevi sparte, din care curge apa, şi cu tavane din care cad bucăţi, dar profesorii de fizică spun că astfel se pot studia bine mecanica fluidelor şi căderea corpurilor sub acţiunea greutăţii. Prin alte şcoli mişună în voie gândacii, şoarecii şi şobolanii, dar directorii au spus că e vorba doar despre animalele de la colţul viu. În fine, alţi directori n-au vrut să se joace cu sănătatea elevilor, deci au testat mai întâi ei materialele de construcţie aduse pentru a se repara sediile, să nu fie, cumva, periculoase. În general, le-au testat făcându-şi din ele câte o viluţă sau măcar o căsuţă de vacanţă. Vom reveni! 

Comentarii