Reformă la UMF! Doar două mandate la conducere, favorurile sexuale – interzise

miercuri, 23 noiembrie 2016, 02:56
3 MIN
 Reformă la UMF! Doar două mandate la conducere, favorurile sexuale – interzise

Cadrele de aici vor avea voie la maximum două mandate. În universitate, singurul caz de acest gen este al prof.dr. Norina Forna, decanul de la Medicină Dentară, aflată la al patrulea mandat.

Universitatea de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ din Iaşi lan­sează o dezbatere publică la nivelul întregii universităţi în vederea modi­ficării Cartei instituţiei de învăţământ superior, care reglementează întreaga activitate a cadrelor didactice, cer­cetătorilor şi studenţilor UMF Iaşi.

Una dintre cele mai importante mo­dificări care vor fi aduse, dacă Carta va fi aprobată, este impunerea a maximum două mandate pentru oricare funcţie de conducere la nivelul universităţii, nu doar la cea de rector, aşa cum impune Legea Educaţiei Naţio­nale.

Singura persoană din UMF care se află în acest moment în această situaţie este prof.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Den­tară, care se află deja la al patrulea mandat de decan. Dacă Carta va fi votată în forma actuală, prevederile nu se vor aplica retroactiv: aceasta îşi va duce mandatul până la capăt, dar nu va mai putea fi decan la Medicină Dentară.

„Am stabilit durata la toate func­ţiile de conducere pentru ca mandatele să fie de patru ani, nimeni nu va avea mai mult de două mandate succesive şi complete. Ce înseamnă asta: dacă o persoană ajunge într-o poziţie de conducere în altă parte şi se suspendă din funcţia de la UMF, poate reveni să aibă un mandat complet. Au fost situaţii în care un decan putea avea mai multe mandate şi unele stipulări neclare în cazul prorectorilor, toate fiind clarificate. Decizia nu s-a luat nominal, pentru un caz din universitate. Nu cunosc ca modificarea să fie şi la alte universităţi, noi vom fi mai restrictivi acum“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Acesta a precizat că schimbările din Cartă sunt complexe, pentru că ţin de faptul că documentul este vechi, din 2011, şi nu era corelat nici cu Legea Educaţiei Naţionale şi nici cu modificările legislative care au afectat atât această lege cât şi celelalte „care ne conduc în activitatea noastră“.

„S-a schimbat o serie de probleme de sub­ordonare, de incompatibilităţi. Era necesar să fie actualizată“, a completat rectorul.

În această cartă actualizată s-a introdus şi un nou Cod de etică şi deontologie profesională universitară, ce prevede, printre altele, interzicerea unor practici ce au constat în anchete penale în care au fost vizaţi profesori ai UMF Iaşi.

„În sfera relaţiilor membrilor comunităţii academice şi colaboratorilor universităţii, constituie încălcări ale obligaţiei de integritate pretinderea sau acceptarea de favoruri de orice natură, inclusiv sexuală“, se precizează în Codul de Etică.

Mai mult, persoanele care vor avea o demnitate publică nu vor putea avea mai mult de o normă, ce poate fi redusă la 30%, fără posibilitatea creşterii venitului prin suplimentarea normei cu ore în regim de plata cu ora.

Carta a fost adoptată săptămâna trecută de către Senatul UMF Iaşi, iar până pe 25 noiembrie se află în dezbatere publică. Pe 15 decembrie va avea loc un prim referendum de aprobare în comunitate, pe 5 ianuarie un al doilea, pe 9 ianuarie se va valida în Senat formula finală, iar pe 10 ianuarie va fi trimisă la minister pentru obţinerea avizului de legalitate.

Comentarii