De Business

Punem punctul pe știi

Regele amanetului intră puternic în afaceri imobiliare

vineri, 22 mai 2015, 01:50
3 MIN
Omul de afaceri Bogdan Gheorghiu, fostul patron al Express Credit Amanet, are în diferite faze de execuţie mai multe proiecte imobiliare. Pe lângă Arena Tătaraşi el a obţinut autorizaţii şi pentru un imobil de 11 etaje în Nicolina, pe strada Clopotari. Terenul, în suprafaţă de 1.000 metri pătraţi, a fost achiţionat de la Constantin Comănescu.

Fostul patron al lanţului Express Credit Amanet se înfinge puternic în sectorul imobiliar. Pe lângă lovitura dată prin preluarea proiectului Tătăraşi Arena şi „resuscitatea” în scurt timp a lucrărilor la acest complex rezidenţial, omul de afaceri Bogdan Gheorghiu mai este implicat în paralel într-o afacere imobiliară, pe care o ţine momentan în faza de „stand-by”. Spre sfârşitul anului trecut omul de afaceri şi o bătrână de 70 de ani din judeţul Vaslui au cumpărat de la Constantin Comănescu un teren de 1.000 de metri pătraţi cu 300.000 lei.

 
 
Ce prevede proiectul
 
 
Documentaţia pentru imobilul respectiv deja a fost înaintată la autorităţile competente. Astfel, la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM), Gheorghiu a solicitat şi i-a fost emis avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal „Construire imobil locuinţe colective pe teren privat”. Alături de omul de afaceri în acest demers figurează şi numele unei femei din Bârlad, Anica Băbuţă, care deţine acum jumătate din terenul pe care se va ridica blocul. Aceasta nu figurează ca asociat ori administrator în nicio firmă înregistrată la acest moment la nivel naţional. În joc este o suprafaţă totală de 968 metri pătraţi amplasată pe strada Clopotari, la numărul 28. Potrivit documentelor consultate de jurnaliştii „Ziarul de Iaşi”, planul propune construirea unui imobil cu regim de înălţime D^P^11 pe o suprafaţă de 484 metri pătraţi. De asemenea, proiectul prevede amenajarea a 66 de locuri de parcare dintre care 46 vor fi subterane. Pentru parcare, căi de acces şi alei dezvoltatorul a indicat că se va folosi de 338 metri pătraţi.
 
 
Investiţie de trei milioane de euro
 
 
Cei 1.000 de metri pătraţi au intrat în posesia celor doi investitori în luna septembrie a anului trecut. Terenul respectiv era în proprietatea Remat SA, cea mai mare societate din portofoliul regelui fierului vechi din Iaşi, intrată în insolvenţă ulterior în decembrie 2014. La data tranzaţiei, drept de ipotecă asupra terenului avea BancPost SA, radiat în urma contractului de vânzare-cumpărare încheiat între Comănescu, Gheorghiu şi Băbuţă şi plata sumei amintite. „Proiectul este de actualitate dar nu ştiu în acest moment să vă spun dacă va avea şi finalitate. Investiţia pentru construcţia acelui imobil poate ajunge la 3 milioane de euro. Este mai dificil acum. Planurile erau făcute înainte de achiziţionarea complexului Tătăraşi Arena”, ne-a spus Gheorghiu. În prezent, lucrările la Tărăraşi Arena s-au înteţit. Omul de afaceri crede că finalizarea lucrărilor va avea loc în minimum doi ani, iar când a fost întrebat despre suma totală ce trebuie investită nu a vrut să intre prea mult în detalii, precizând însă că în joc este vorba de „o sumă cu multe zerouri”. Mai întâi, Gheorghiu spune că vrea să finalizeze blocurile deja construite pentru ca, în etapa a doua a proiectului să ridice în spatele acestora alte patru turnuri.

Potrivit dezvăluirilor ziarului nostru din luna februarie a acestui an, fostul „regele al amanetului”, cum era supranumit Gheorghiu, a intrat în „arena” marilor jucători locali din imobiliare după ce a obţinut controlul complexului rezidenţial Tătăraşi Arena într-o tranzacţie ce s-a ridicat la valoarea de 20,1 milioane lei, fără TVA. În cel mai recent topul al milionarilor români realizat de publicaţia Forbes, Bogdan Gheorghiu este prezentat ca având o avere de cinci milioane euro.

 

 

Comentarii