REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată princiară şi prăjitură cu vişine sau cireşe

joi, 12 iunie 2014, 09:53
2 MIN
 REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată princiară şi prăjitură cu vişine sau cireşe

Meniul de săptămâna aceasta cuprinde "Salată princiară" şi "Prăjitură cu vişine sau cireşe", ambele publicate în "Bufet rece şi cofetărie" (1936) de Lucreţia Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licenţiată în Ştiinţe.

Salată princiară

Cantităţi: 4 cartofi mari şi mai mult lunguieţi curăţiţi de coajă, puş în tavă de tinichea nesmălţuită şi copţi la un foc potrivit, 200 gr. şuncă fiartă şi tăiată în bucăţi pătrate, 30 gr. capere tocate, 2 linguriţe muştar, 100 gr. caş Ementhal tăiat în bucăţi pătrate, 30 gr. unt frecat spumă, 1 linguriţă pastă de sardele, 2 ouă fierte tari şi tocate mărunt.

Cartofilor copţi li-se taie un capac dela un capăt şi se scobesc de miez. O pătrime din miezul lor se amestecă cu cele amintite mai sus şi dacă e nevoe, se mai pune puţină sare.

Cu această compoziţie se umple coaja cartofilor şi se îndeasă bine. Se pun în cămară la un loc rece.

După 3-4 ore se taie în felii subţiri. Feliile se aşează pe farfurie dreptunghiulară de sticlă. Deasupra se toarnă un sos tartar.

Se garniseşte cu frunzişoare de salată verde, măsline, aspic tocat mărunt, felii de lămâie, ouă răscoapte, ridichi de lună, felii de ardei verde etc.

Prăjitură cu vişine sau cireşe

Cantităţi: Cântărim 2 ouă şi tot atâta unt. Făină cât cântăresc 4 ouă, zahăr cât cântăresc 5 ouă, coaja rasă dela o jumătate de lămâie, o jumătate de kg de vişine sau cireşe.

Zahărul praf şi untul pus în castron de porţelan se freacă o jumătate de ceas.

Se adaugă rând pe rând, gălbenuşele, făina, lămâia şi albuşele bătute spumă tare. Se toarnă în tavă pătrată de mărime potrivită, deasupra se presară vişinele sau cireşele curăţite de sâmburi şi se coace la foc încetinel. (Agerpres)

 

Comentarii