Rusia dezvoltă rachete, invulnerabile în faţa scutului antirachetă al NATO

sâmbătă, 30 aprilie 2016, 01:49
2 MIN
 Rusia dezvoltă rachete, invulnerabile în faţa scutului antirachetă al NATO

Rusia este pe punctul de a finaliza dezvoltarea unei noi generaţii de rachete, invulnerabile în faţa armamentului NATO, în special în faţa scutului antirachetă, a declarat vineri Evgheni Serebrennikov, vicepreşedintele Comisiei pentru securitate şi apărare din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus).

Potrivit senatorului rus, astfel de rachete ar urma să fie instalate la frontiera de nord a Rusiei în cazul aderării Suediei la NATO. Totodată, el nu a exclus creşterea numărului de trupe ce vor fi relocate la graniţa nordică a Federaţiei Ruse. De altfel, într-un interviu pentru ziarul suedez Dagens Nyheter, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat că Moscova va reacţiona prin "măsuri tehnice şi militare" în cazul aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Suedia nu a depus oficial o cerere pentru obţinerea statutului de candidat la aderare, dar numărul suedezilor care se pronunţă în favoarea alăturării ţării lor la NATO este în creştere. În replică, Moscova şi-ar putea spori efectivul de trupe în partea de nord-vest a ţării, conform unor experţi ruşi. În plus, Rusia ar putea să desfăşoare la graniţa sa nordică sisteme de rachete balistice Iskander-M şi să-şi echipeze navele şi submarinele din Marea Baltică cu rachete de croazieră tipul "Kalibr".

Alianţa Nord-Atlantică şi-a crescut brusc prezenţa în apropierea graniţelor Rusiei. Acest lucru este mai evident în ţările baltice, unde au avut loc mai multe exerciţii de amploare. Moscova a declarat în repetate rânduri că este pregătită să reacţioneze în mod adecvat la aceste acţiuni ale Occidentului.
Relaţiile dintre Rusia şi NATO s-au deteriorat până la un nivel fără precedent după încheierea războiului rece, ca urmare a crizei din Ucraina în 2014.

 

Comentarii