Şansa lui Florin Prunea

sâmbătă, 28 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 Şansa lui Florin Prunea

Spre deosebire de alţi manageri de club de pe la noi, preşedintelui CSMS are cine să-i dea peste mână, atunci când îi creşte adrenalina după vreun eşec.

Tocmai când se părea că echipa de fotbal a Iaşului se află pe un drum bun spre paradisul Ligii I a venit înfrângerea de săptămâna trecută, în Copou, cu FC Clinceni, care a arătat conducătorilor, antrenorilor şi jucătorilor, cam pe ce margine de drum se află. Am pierdut la Dorohoi în Cupă? Nu-i bai, nu ne interesează Cupa. Am fost dominaţi minute bune la Tărlungeni, sau am jucat slab cu copiii din Bacău? Iarăşi nu-i bai, fiindcă am câştigat, iar în clasament, acolo sus, scrie CSMS, 9 puncte. Şi iată că a venit această nedorită sincopă, care a avut darul nu doar de a certifica valoarea actuală a lotului, ci de a arăta cum stă situaţia la clubul din Copou. Exact la fel ca şi atunci când se aprinde ceva în casă (Doamne, fereşte!), deschizi larg uşile, iar vecinii văd şi gunoiul de după uşă, şi păianjenii de pe la colţuri şi geamurile nespălate. La început, preşedintele Florin Prunea a anunţat că îl demite pe antrenorul Costel Enache, iar la nici 24 de ore, Comitetul Director îl repune pe tehnician în funcţie. De fapt, Enache n-a fost demis nicio secundă şi (y compris) nici reinstalat, fiindcă Prunea poate face multe la club, are mână liberă în mai toate chestiunile, însă nu poate demite un antrenor fără viza amintitului comitet. Mai exact, fără acordul şefului cel mare, care – în mod logic – n-a acceptat ca un antrenor să fie demis la primul eşec, într-o campanie lungă şi complexă, cu sezon regulat şi play-off.

Se poate spune că, în acest caz, boss-ul din Copou a ieşit greşit pe centrare. Ca la San Francisco. Apropo de San Francisco, mai toţi care vor să se răfuiască cu fostul goal-keeper îi reproşează lui Florin Prunea ieşirea aceea nefericită de la meciul naţionalei cu Suedia, meci care putea să ne ducă naţionala în semifinalele Cupei Mondiale. Câţi, însă, îşi aduc aminte de portarul Florin Prunea, eroul de la Cardiff 1993, meci încheiat cu o victorie fără de care "World Cup 1994" n-ar fi existat pentru noi? Închidem această paranteză, menţionând că Florin Prunea a fost un portar de valoare ridicată, care a avut şi momente neinspirate în carieră. Priviţi la Tătăruşanu, actualul portar al naţionalei: se poate face uşor un inventar al gafelor acestuia, dar nimeni nu-i poate contesta, la moment, statutul de titular în reprezentativă.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre antrenori. Mulţi susţin că, la ora actuală, Petre Grigoraş este cel mai bun tehnician din generaţia tânără. Ori, tocmai lui Grigoraş i se pregăteşte debarcarea de la malaxorul de antrenori numit CFR Cluj. Costel Enache nu este de talia lui Grigoraş, nici a lui Ionuţ Popa sau Liviu Ciobotariu. Este, totuşi, un tehnician care şi-a dovedit calităţile la Piatra Neamţ, acolo unde un şef poate mai vulcanic decât Prunea (celebrul "Pinalti") a avut încredere în el şi a văzut cum creşte echipa în doi-trei ani. Costel Enache a greşit meciul cu FC Clinceni. Un meci important, în condiţiile în care prognozele merg spre o revitalizare şi o întărire decât spre faliment în cazul Rapidului. Dar un simplu meci, unul dintre cele patru cu care Iaşul le va susţine cu formaţia ilfoveană (asta dacă excludem de la sine "varianta play-out"). Enache are suficient timp să închege această echipă, dacă i se dă încredere, ca la Piatra Neamţ. Şi atunci, ce rost au experimentele cu "Vioară" de la Buzău, ori (mai ştii?) "Tase" de la Bacău? Sau de prin curtea proprie, Cotan, Manole, Kereszi? Ca să avem pe cine demite peste vreo trei etape? Sau te pomeneşti că este nevoie de un "şoc la echipă", sintagmă răsuflată prin care toţi conducătorii îşi schimbă antrenorii, cea mai comodă metodă de a ascunde gunoiul sub preş.

Florin Prunea a fost un portar de clasă şi se arată a fi un manager capabil. Şi "Meme" Stoica este un manager poate mai mult decât capabil. Numai că, în cazul neîmpăcatului stelist, nu există cineva să-l tragă de mânecă. Gigi este unde este, Reghecampf e prea necopt. Florin Prunea are, din fericire, această şansă de a exista cineva care să-i mai dea una peste mâna cu care semnează, atunci când îi creşte adrenalina după un eşec.

Comentarii