De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sarcină: ce exerciţii are voie să facă gravida?

miercuri, 27 martie 2013, 02:50
2 MIN
 Sarcină: ce exerciţii are voie să facă gravida?

În primul trimestru exerciþiile solicitante trebuie evitate de către toate femeile însărcinate, deoarece pot provoca avortul.

Dr. Luminiţa Nechita, medic în cadrul Maternităţii „Elena Doamna“ – Iaşi, educator pentru naştere, certificat „Lamaze“: „Gimnastica pentru gravide presupune efectuarea unor exerciþii fizice uşoare şi eficiente, fiind concentrată tot timpul pe respiraţie, incluzând şi exerciţii pentru muşchii planşeului pelvin. Gimnastica se efectuează la recomandarea cadrelor specializate, după ce a fost consultat medicul ginecolog care urmăreşte sarcina. Există cursurile „Lamaze“, care se fac şi la Iaşi, cursuri la care gravidele interesate se pot înscrie pentru a învăţa nu numai care este gimnastica corectă în timpul sarcinii; la aceste cursuri viitoarele mămici pot afla tot ce doresc despre sarcină, naştere şi perioada post-natală, inclusiv informaţii despre îngrijirea nou-născutului.

Ce exerciţii se pot practica în funcţie de perioadele sarcinii

În primul trimestru exerciþiile solicitante trebuie evitate de către toate femeile gravide, deoarece pot provoca avortul. Se execută exerciţii pentru îmbunătăţirea posturii, întărirea muşchilor planşeului pelvin, exerciţii de respiraţie şi, cel mai important, exerciţii de relaxare. Ele pot fi realizate în picioare, pe mingea specială-Gymball sau pe salteaua de gimnastică. În al doilea trimestru se recomandă exerciţii uşoare, realizate pe mingea de gimnastică, la saltea, din şezând pe scaun. Aceste exerciţii se bazează pe cele din primul trimestru de sarcină, şedinţa de exerciţii terminându-se cu etapa de relaxare. În ultimul trimestru exerciţiile reprezintă un mare beneficiu, în special pentru a reduce edemele şi pentru a corecta dezechilibrul postural determinat de greutatea în plus a sânilor şi a copilului. Tehnicile de relaxare şi de respiraţie o învaţă pe femeia gravidă să-şi cunoască propriul corp, să treacă de la starea de efort şi tensiune la starea de relaxare totală. Poziţia în genunchi cu sprijin pe palme este bună pentru sarcina înaintată, atât pentru exerciţii, cât şi pentru relaxare, deoarece în această poziţie greutatea copilului nu mai este susţinută de coloana vertebrală. Pentru mămicile care nu au timp să practice gimnastica, se recomandă mersul pe jos: de la 30 de minute până la o oră de mers pe jos, în fiecare zi“.
 

Comentarii