Scandal la Prefectură între parlamentarii ieşeni din cauza reformei Sănătăţii

sâmbătă, 01 februarie 2014, 02:50
3 MIN
 Scandal la Prefectură între parlamentarii ieşeni din cauza reformei Sănătăţii

Sala Galbenă a Prefecturii s-a trans­format în ring electoral. Prefectura a organizat o dezbatere privind proiectul de Hotărâre de Guvern referitoare la Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020. La discuţii au fost invitaţi şi parlamentarii ieşeni, patru răs­pun­zând solicitării. Prezenţa celor doi parlamentari ai PNL şi a celor doi de­putaţi din Opoziţie a transformat în­tâl­nirea într-o scenă pentru promisiuni electorale şi acuze politice.

Tonul a fost dat de senatorul PNL Marin Burlea. Acesta a menţionat necesitatea înfiinţării unor centre de permanenţă în mediul rural, prin in­ter­mediul cărora să fie furnizate servicii medicale sătenilor şi în weekend, în lipsa medicilor de familie. „Mai este de spus şi că din nouă spitale re­gionale de urgenţă intenţionate, au ră­mas două. Spitalele se vor construi la Cluj şi Iaşi, nu la Bucureşti, nu în ală parte“, a precizat Burlea. Acesta nu a oferit însă detalii referitoare la mo­mentul în care ar putea începe construcţia spitalului sau la sursa de finanţare. Senatorul a fost taxat imediat de deputatul PMP Petru Movilă. „Eu am două veşti, ambele proaste. De la 1 aprilie intră în vitoare pa­chetul de servicii de bază, dacă intră, că anul trecut ministrul Sănătăţii l-a tot anun­ţat de vreo 5 ori. Pe urmă, să fim se­rioşi. De patru ani nu avem nimic clar în privinţa Spitalului Regional. Nici măcar un singur act oficial. E o simplă poveste şi cât este aşa, dis­cu­ţia trebuie închisă. În ce priveşte asis­tenţa medicală în mediul rural, nu avem nimic clar. Doar vorbe“, a spus Movilă.

Subprefectul Bogdan Abalaşi a cerut în mai multe rânduri parlamentarilor să nu politizeze discuţiile, fără a avea însă niciun succes.

Deputatul PNL Grigore Crăciu­nescu a ţinut un lung discurs în care a menţionat eforturile Guvernului de a opri plecarea me­dicilor în străi­nă­tate şi de a îm­bu­nă­tăţi asistenţa medi­cală în mediul ru­ral, ceea ce a atras replica de­putatului independent Vio­rel Blăjuţ. „De 25 de ani ne tot re­formăm. Fiecare Guvern vine cu o stra­tegie. Dacă o ţinem aşa, n-o să mai avem ce îmbunătăţi. S-a ţinut cont şi de foştii miniştri când s-a ela­borat strategia? Sau de deputaţii din opoziţie? Să cadă toată lumea de acord ce trebuie făcut? Că peste trei ani ne trezim cu altă strategie“, a spus Blăjuţ. Acesta a soli­citat alocarea de fonduri pentru servi­ciile stomatologice, finanţarea acestui domeniu fiind în­tre­ruptă de anul trecut. „Nu s-a făcut absolut nimic în direcţia asta. Pe mine, de copii mă doare. Că adultul se descurcă. Mai ia o ţuică, se tratează cumva“, a afirmat Blăjuţ.

Comentarii