SCHIMBĂRI! Elevii vor studia obligatoriu TIC timp de 4 ani. Ce opționale vor avea!

vineri, 08 aprilie 2016, 02:01
4 MIN
 SCHIMBĂRI! Elevii vor studia obligatoriu TIC timp de 4 ani. Ce opționale vor avea!

Începând de anul viitor, elevii de gimnaziu vor avea mai multe ore, iar planul cadru va suferi modificări consistente.

Începând cu anul şcolar 2017-2018, elevii de gimnaziu vor petrece mai mult timp la şcoală. Motivul este numărul de ore, care va fi mai mare decât în prezent. Conform planului cadru, elevii vor avea o disciplină nouă, începând din clasa a V-a şi până la clasa a VIII-a, şi anume Teh­nologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor (TIC), iar opţionalele sunt mai multe. Şi istoria a câştigat o oră în plus pe săptă­mână, ceea ce este un lucru bun, în concepţia reprezentanţilor din învăţământul preuniversitar ieşean.

„Faptul că la clasa a V-a s-a mai băgat o oră de istorie este foarte bine, istoria era într-un mare pericol. Putem afirma că dezbaterile au fost constructive pentru că a ieşit un plan cadru mulţumitor, dar va fi nevoie, pentru a da atractivitate şcolii, ca programale şcolare, conţinuturile, să fie elaborate de personal cu experienţă. Conţinuturile trebuie gândite atractiv şi în strânsă legătură cu realitatea cotidiană. Faptul că s-a introdus TIC, asta este perspectiva, nu putem decât să o salutăm, suntem într-o eră digitală, a informaticii, şi nu trebuie să ne mire“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învă­ţământul Preuniversitar Iaşi.

Probleme cu ora de română

Potrivit noului plan cadru, disciplina Limba şi literatură română pierde o oră la clasa a V-a. În prezent, elevii fac 5 ore pe săptămână la clasa a V-a şi 4 ore pe săptămână la clasele VI-VIII, iar noul plan prevede 4 ore pe săptămână pentru toate clasele de gimnaziu. Materia Latina, în prezent studiată la clasa a VIII-a, va fi studiată doar la clasa VII-a, sub forma de „Elemente de limba latină şi de cultură romanică“.

„Îmi exprim regretul pentru ora de română pierdută. Clasa a V-a reprezintă o etapă de tranziţie, este un an în care sunt multe concepte teoretice, abstracte, pe care ei trebuie să le înveţe, fie că vorbim de literatură ori gramatică. E o zonă complexă, iar această oră era de recuperare, avea o utilitate importantă. Nu este dramatică situaţia, profesorii vor găsi soluţii, e de lucrat însă la profesorii debutanţi, care vor fi ajutaţi. Pe de altă parte, la nivel macro, ar fi de spus că s-a îmbunătăţit planul cadru, este mai generos, multe dintre propuneri au fost integrate. Apreciez existenţa orelor de TIC la cei patru ani de gimnaziu, orele de artă, faptul că se vor păstra orele de muzică şi desen, iar educaţia socială a rămas neschimbată şi aici este un mare câştig. Faptul că a crescut numărul opţio­nalelor, de la unu până la patru, este un lucru bun, deoarece sunt clase bune, care au potenţial, cu elevi care vor să aprofundeze o limbă străină, iar schema trebuie să se adapteze pe nevoile clasei“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Ce opţionale s-au stabilit

Cultura civică îşi schimbă numele din anul şcolar 2017- 2018 în Educaţie socială, iar în cadrul acestei discipline se vor studia următoarele: Gândire critică şi drepturile copilului (clasa a V-a), Edu­caţie interculturală (clasa a VI-a), Edu­caţie pentru cetăţenie democratică (clasa a VII-a) şi Educaţie economico-financiară (clasa a VIII-a). Disciplinele Mu­zică şi Arte Plastice primesc separat câte o oră pe parcursul celor 4 ani de studiu, inclusiv în clasa a VIII-a. Religia rămâne neschimbată, cu câte o oră pe săptămână. O parte dintre opţionalele din care fiecare clasă va trebui să-şi aleagă, pe nivel de studii sunt: Educaţie pentru să­nă­tate (clasele V-VI, VII-VIII), Educaţie ecologică şi de protecţie a mediului (clasele V-VII), Lectură şi abilităţile de viaţă (clasele V-VI, VII-VIII), Limba neoelenă şi civilizaţia Greciei antice (doi ani de studiu), Mituri şi legende greco-romane (clasele V-VI), Expresii şi proverbe latine (clasa a VII-a), Cultură şi tradiţii aromâne (clasele V-VI, VII-VIII), Educaţie prin şah (doi ani de studiu), etc.

Comentarii