De Business

Punem punctul pe știi

SIF Moldova înscrie decisiv în meciul cu fosta Ceramica Iaşi

sâmbătă, 16 mai 2015, 01:50
2 MIN
 SIF Moldova înscrie decisiv în meciul cu fosta Ceramica Iaşi

Fabrica de cărămizi va fi nevoită să realizeze o nouă evaluarea a preţului titlurilor în vederea plăţii acţionarilor care se retrag din societate.

SIF Moldova punctează în confruntarea cu fabrica de cărămizi de la Iaşi. Fosta Ceramica Iaşi este obligată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să întocmească un nou raport de evaluare pentru stabilirea cuantumului care va plătit acţionarilor care şi-au exprimat intenţia de retragere din societate. În urma unui raport similar, prezentat luna trecută acţionarilor de conducerea Brikston Iaşi, preţul cu care urma a fi răscumpărată o acţiune era de 0,6929 lei, cuantum calculat de un expert autorizat independent desemnat de Oficiul Registrului Comerţului (ONRC). Brikston Cooperatief UA, care deţine de anul trecut aproximativ 85% din compania ieşeană, a făcut o ofertă pentru achiziţionarea altor 13% din acţiunile unor independenţi, acceptată cu o lună în urmă de 109 acţionari. SIF Moldova consideră că raportul respectiv încalcă normele şi standardele de evaluare ale Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi (ANEVAR), iar preţul just per acţiune ar trebui să fie de 1,01 lei, cu 30% mai mare decât cel calculat în raport. „Brikston Construction Solutions SA urmează paşii legali pentru soluţionarea solicitărilor tuturor acţionarilor”, ne-a declarat Iulian-Gabriel Mangalagiu, directorul general al societăţii.

 
 
Va fi necesată o altă evaluare
 
 

Pe de altă parte, ANEVAR a transmis către conducerea ASF că a „identificat neconformităţi care ar fi putut afecta rezultatul evaluării. Sensul şi amploarea eventualei devieri pot fi stabilite pe baza unui alt raport de evaluare, realizat în aceeaşi termeni de referinţă ai evaluării”, potrivit unui document publicat pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ca atare, potrivit deciziei ASF, conducerea Brikston Iaşi trebuie să solicite la ONRC desemnarea unui alt expert autorizat independent în vederea întocmirii unui nou raport de evaluare, care trebuie realizat în maximum 30 de zile de la numire. La începutul lunii aprilie 2015, unul dintre acţionarii minoritari ai fostei Ceramica Iaşi, Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova, făcea publică intenţia de retragere din acţionariat. Totuşi, printr-un demers întreprins la Tribunalul Iaşi, SIF Moldova a obţinut suspendarea aplicării procedurii de retragere din societate. Totodată, magistraţii au suspendat şi termenul în care acţionarii îşi puteau exercita acest drept până la soluţionarea sesizării adresate către ASF cu privire la întocmirea unui nou raport de evaluare pentru stabilirea preţului acţiunii societăţii Brikston Construction Solutions SA. Într-un raport anterior înaintat către RASDAQ conducerea Brikston Iaşi indica faptul că societatea nu a fost citată nici nu a avut cunoştinţă de acest dosar înainte de pronunţare.

 

 

Comentarii