După creşterea recentă a salariilor, o nouă solicitare curioasă

Sindicaliştii vor mai puţine ore la clasă, pentru cadre didactice

joi, 02 februarie 2017, 02:50
2 MIN
 Sindicaliştii vor mai puţine ore la clasă, pentru cadre didactice

USLIP Iaşi propune modificări majore în ceea ce priveşte condiţiile de muncă şi numărul de ore prestat la clasă. În acest sens, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversiar (USLIP) Iaşi a demarat o campanie de semnături în interiorul sindicatului. 

Propunerile urmează să fie semnate de către cadrele didactice, care îşi vor arăta acordul sau dezacordul. Astfel, cadrelor didactice li se vor adresa două întrebări: prima privind debirocratizarea legii educaţiei, iar cealaltă, care are două puncte, priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

„Propunem ca, prin lege, să se interzică prezenţa cadrelor didactice în orice comisie care nu are legătură cu activitatea directă la clasă. Cerem diminuarea normei de predare de la 18 ore pe săptămână, la 16, pentru toată lumea, şi de la 16 la 15 pentru cei cu grad didactic I şi 25 ani vechime. A doua măsură: cerem scăderea numărului de elevi la clasă. Astfel, la învăţământul primar în medie 15, dar nu mai mult de 20, la învăţămânul gimnazial în medie 20, dar nu mai mult de 25, iar la învăţământul liceal în medie 25, dar nu mai mult de 30“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedinte USLIP Iaşi. Măsurile, conform declaraţiilor preşedintelui USLIP Iaşi, nu ar presupune un efort financiar suplimentar sau o suplimentare a numărului de cadre didactice sau de o creştere a numărului de clase, fiind invocată scăderea demografică şi, prin urmare, şi  o scădere a numărului de elevi.

„Nu prea putem vorbi de o suplimentare a numărului de cadre pentru că vorbim şi de o descreştere demografică. Prin urmare, în ceea ce priveşte numărul de clase, lucrurile vor arăta cam la fel. Nu vor exista diferenţe prea mari. În ceea ce priveşte scăderea normei, avem următoarea problemă: la nivel european suntem în top trei în ceea ce priveşte norma de predare, primele fiind Marea Britanie şi Franţa. Tot ceea ce este pe lângă noi, din grupul Vişegrad de exemplu, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, sunt cu norme mai mici decât noi“, a precizat liderul USLIP.

 Laviniu Lăcustă a mai precizat şi că, chiar şi în condiţiile în care ar creşte cheltuielile de la Educaţie, Ministerul ar trebui să primească 6% din PIB, deci acestea pot fi susţinute. Se doreşe ca aceste cereri să intre în vigoare cel târziu în anul şcolar 2018-2019. 
 
 

Comentarii