Alături de parlamentari, funcţionari cu funcţii de conducere şi un multimilionar în euro

Soţul unei judecătoare, chemat la bară într-un dosar cu prejudiciu de 70 de milioane euro

miercuri, 26 august 2015, 01:54
2 MIN
 Soţul unei judecătoare, chemat la bară într-un dosar cu prejudiciu de 70 de milioane euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au finalizat ieri un dosar penal cu un prejudiciu imens, în care implicat este şi un avocat din Iaşi. Magistraţii bucureşteni l-au trimis în judecată pe Constantin Zaharia Lefter pe care îl acuză de abuz în serviciu.

Acesta este soţul unei judecătoare de la Tribunalul Iaşi, iar faptele ce îi sunt imputate acestuia datează din perioada în care acesta a fost membru al Comisiei Contrale pentru Stabilirea Despăgubirilor. Alături de Constantin Zaharia Lefter, DNA a mai trimis în judecată alte şapte persoane, printre care şi foştii parlamentari Theodor Nicolescu (arestat la domiciliu) şi Gabor Attila Marko (dat în urmărire internaţională). Ceilalţi inculpaţi sunt foşti funcţionari cu funcţii importante în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Prejudiciul acestui dosar în care este implicat avocatul ieşean se ridică la aproape 70 de milioane de euro. Pentru a recupera această sumă, anchetatorii au dispus punerea sub sechestru a averilor inculpaţilor, printre care şi celei a avocatului Lefter.  

Faptele, vechi de şapte ani
 
Potrivit rechizitoriului, faptele din acest dosar ar fi fost comise în anul 2008, atunci când inculpaţii ar fi aprobat un raport de despăgubire supraevaluat cu 50%, beneficiar fiind omul de afaceri Horia Simu. „În aceste condiţii, cesionarul drepturilor litigioase, inculpatul Simu Horia a intrat în posesia unor despăgubiri necuvenite, în detrimentul statului român şi în condiţiile în care membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au hotărât rezolvarea cu celeritate a dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007 pe motivele invocate de inculpatul Simu Horia, conform cărora nesoluţionarea cu prioritate a dosarului i-ar provoca o puternică stare de stres care i-ar afecta grav sănătatea”, au precizat procurorii în actul de acuzare.  
Folosindu-se de banii obţinuţi în urma despăgubirilor, afaceristul Horia Simu ar fi rulat banii prin conturi off-shore sau prin contracte de împrumut. Procurorii au pus sechestru pe ceasuri de 60.000 de euro aparţinând afaceristului, dar şi pe 205 opere de artă de 1,9 milioane de euro, 130 de obiecte de cult şi pietre semipreţioase de 2 milioane de euro.
 
 

 

Comentarii