De la 6 fapte de luare de mită s-a ajuns la 13

Şpăgi dublate în timpul cercetării, pentru un cunoscut chirurg aflat în arest

marți, 08 august 2017, 01:50
2 MIN
 Şpăgi dublate în timpul cercetării, pentru un cunoscut chirurg aflat în arest

În referatul de arestare, Eugen Bitere era acuzat oficial de şase fapte de luare de mită. Anchetatorii au mers zilele trecute în instanţă pentru a cere prelungirea arestării pentru medic, invocând, de această dată, 13 infracţiuni de mită.

În mai puţin o lună, procurorii ieşeni au adunat indicii care au dublat numărul de fapte de luare de mită imputate medicului chirurg Eugen Bitere. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au cerut prelungirea arestării preventive pe numele doctorului de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, cercetat într-un dosar penal de luare de mită. „Prelungeşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Bitere Eugen Valentin, aflat în prezent în Centrul de Reţinere şi Arestare Pre­ven­tivă din cadrul IPJ Iaşi în baza mandatului de arestare preventivă nr. 50/UP/14.07.2017 emis de Tribunalul Iaşi, cercetat pentru săvârşirea a 13 infracţiuni de luare de mită“, au stabilit judecătorii ieşeni. În referatul de arestare emis de judecători acum o lună, din care „Ziarul de Iaşi“ a prezentat detalii în exclusivitate, procurorii imputau doar şase acte materiale de corupţie.

„Acesta, în vederea/după îndeplinirea, sau chiar în timpul exer­citării acestor prerogative , Bitere Eugen-Valentin solicita şi primea de la pacienţi sau rudele acestora sume importante de bani“, se arată în referatul de arestare. O primă faptă imputată medicului ieşean datează din octombrie 2016, atunci când Bitere ar fi pretins de la pacientul S.D.I. suma de 7.000 de lei în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale. Procurorii spun că pa­cientul nu a putut obţine această sumă, aşa că i-a oferit chirurgului, printr-un intermediar, „doar“ 4.000 de lei. O a doua faptă imputată lui Eugen Bitere este plasată în perioada 2 februarie – 16 februarie 2017, când doctorul ar fi primit 1.000 de lei de la o pacientă pentru a efectua o intervenţie chirurgicală.

În cursul lunii aprilie, au mai spus procurorii, Eugen Bitere ar fi pretins pacientului P.V., dar şi fratelui acestuia, suma de 1.500 de euro pentru o operaţie. „Deoarece cei doi nu dispuneau de această sumă de bani, a acceptat şi primit în cursul lunii mai 2017 suma de 4.500 lei de la P. G. după ce a efectuat actul medical“, au precizat anchetatorii. Pe 6 iunie, chirurgul ar fi cerut tot 1.500 de euro, însă de această dată de o pacientă şi fiica acesteia. La doar câteva zile, procurorii spun că, pentru o simplă consultaţie, doctorul a primit 100 de euro de la fiica unei paciente. Pe 15 iunie Eugen Bitere ar fi pretins 1.500 de euro de la un pacient, primind efectiv suma de 1.300 de euro.  După ce au aduna probe despre toate aceste fapte, procurorii au efectuat percheziţii atât acasă la medicul Bitere cât şi la biroul acestuia de la spital, unde au descoperit o mică avere. Medicul avea acasă 23.500 de euro, 1.250 de dolari şi 3.500 de lei. 

 

 

Comentarii