Spectacol trist la Iaşi bazat pe povestea sinuciderii actorului Tomiţă Moraru

joi, 28 ianuarie 2016, 02:59
2 MIN
 Spectacol trist la Iaşi bazat pe povestea sinuciderii actorului Tomiţă Moraru

„Oferim spectatorului o excursie în bucătăria teatrului, oferim o faţetă a actorilor care nu sunt înregimentaţi într-o instituţie“, spune Ion Sapdaru, regizorul acestui spectacol interesant. Spectacolul pleacă de la sinuciderea unui actor ieşean în Germania, în 2014, din cauza problemelor materiale.

Un spectacol nou, interesant şi plin de realitate va fi pus în scenă sâmbătă şi duminică la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi. „Freelancer story“ este o frumoasă poveste de dragoste între doi tineri, între ei şi teatru. Spectacolul se va juca în Sala Studio „Teofil Vâlcu“ a Teatrului de la ora 18, iar biletul costă 22 de lei.

„Apariţia în dublu rol la această piesă, autor şi regizor, mă emoţionează. Este greu să acoperi aceste două meserii în teatru. Mai ales că acum s-a tăiat bugetul cu 30%. Noi am reuşit să cumpărăm tot ce ne trebuie pentru spectacol, pentru că a fost înainte de tăierile bugetare, şi nu au fost multe de cumpărat. Tema acestei piese sunt actorii tineri, o temă care mă sperie. Oferim spectatorului o excursie în bucătăria teatrului, oferim o faţetă a actorilor care nu sunt înregimentaţi într-o instituţie, ci se află singuri în faţa destinului lor. Nu prea-mi place termenul de freelancer, dar dă bine şi e mai interesant să spui că eşti freelancer decât şomer“, spune Ion Sapdaru, regizorul acestui spectacol interesant.

Acesta va dura o oră şi 25 de minute şi are toate ingredientele, piesa având o struc­tură de scenariu de film. Regizorul mărturi­seşte că a început să facă acest text şi regia de spectacol, pornind de la o durere pe care o are şi în prezent în suflet: moartea actorului Tomiţă (Toma Moraru), un tânăr talentat care acum un an s-a sinucis sub roţile de tren în Germania. Dar, spune el, şi de la alte poveşti, pe care le vede zilnic.

„80% din acest spectacol este din realitate. Aproape că nu pretind că am scris o piesă: eu m-am inspirat din realitate. E vorba de ceea ce publicul spectator nu vede. Deşi publicul nu prea e interesat de actorul-om. Viaţa lui în afara scenei nu e interesantă, iar acest lucru l-am observat de pe Facebook. Când postez ceva comic ori scandalos, am şi 400 de like-uri, dar când postez ceva despre un actor bolnav, care are nevoie de ajutor, găsesc câte 20-16 like-uri“, mai spune acesta

Din distribuţie fac parte actorii Alexandra Bandac, Cosmin Maxim, Annemarie Chertic şi Livia Iorga. Scenografia este semnată de Alina Dincă Puşcaşu, iar voice-over-ul de Adi Marele şi Natalia Mîndru. Biletele se pot procura de la casa de bilete a Teatrului, sau înainte de spectacol cu o oră.

Comentarii