Speranţe pentru implementarea proiectului unui spital regional la Iaşi

marți, 24 noiembrie 2015, 02:58
2 MIN
 Speranţe pentru implementarea proiectului unui spital regional la Iaşi

Ministerul Sănătăţii (MS) a a­nunţat ieri că va transmite în perioada următoare autorităţilor locale vi­zate de proiectul spitalelor regionale un plan de acţiune pentru accesul la fondurile structurale. 

Potrivit MS, mi­nistrul Patriciu Achimaş – Cada­riu a discutat cu Corina Creţu – co­misar european pentru politică re­gională – stadiul implementării pro­iectelor cu finanţare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii în să­nătate, „în special despre demara­rea construcţiei celor trei spitale regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca“.

MS a precizat că noul ministru îşi propune să facă o prioritate din demararea construcţiei celor trei spitale regionale. „De asemenea, delegaţia europeană a transmis MS că în perioada următoare experţi în achiziţii publice ai Comi­siei Europene vor putea asigura consultanţă în vederea urgentării acestui proiect“, arată MS

În luna august, comisarul european Corina Creţu a precizat că suma vehiculată de reprezentanţii locali pentru rea­lizarea unui asemenea proiect, în jur de 250 de milioane de euro, nu cores­pundea realităţii. Corina Creţu a declarat atunci că valoarea fie­căruia dintre cele trei spitale re­gionale nu va depăşi 100 de milioane de euro. 

Potrivit acesteia, 50 de milioane de euro vor fi asigurate din fonduri europene nerambursabile, 40 de mi­lioane de euro ar trebui să reprezinte contribuţia Guvernului, în timp ce alte 10 milioane de euro ar reprezenta fonduri de la autorităţile locale.

„Ziarul de Iaşi“ a prezentat anul acesta cele cinci amplasamente pe care experţii le-au testat atunci când au studiat posibilele locaţii ale SRU. Ele însă nu corespund cu locul pe care Ministerul Sănătăţii îl menţio­nează în actele oficiale.

La nivel local, Primăria a propus mai multe terenuri, dintre care doar cinci aveau o suprafaţă mai mare de 5 ha – lângă Antibiotice, zona ERA Shopping Park, Moara de Vânt, curtea interioară a Spita­lu­lui „Sf. Spiridon“ şi pe Trei Fân­tâni (fostul poligon auto). În actele oficiale ale MS amplasamentul SRU este pe un teren din comuna Holboca.

Comentarii