Tabuurile menstruaţiei în India: Femeile, aflate în acea perioadă sunt „impure, bolnave şi chiar blestemate”

marți, 28 octombrie 2014, 23:10
1 MIN
 Tabuurile menstruaţiei în India: Femeile, aflate în acea perioadă sunt „impure, bolnave şi chiar blestemate”

În India, aspectele care ţin de sănătatea femeii, mai ales menstruaţia, sunt învăluite în tăcere, scrie BBC News. Tabuuri adânc înrădăcinate în cultura indiană fac în continuare ca femeile aflate la menstruaţie să fie impure, bolnave şi chiar blestemate în ochii majorităţii. “Nu-mi voi lăsa niciodată fiica să sufere cum sufăr eu când sunt la ciclu. Familia mă tratează ca şi cum aş fi de neatins”, spune Manju Baluni, de 32 de ani. “N-am voie în bucătărie, în templu, nu pot sta lângă alţii”.

Indienii cred că femeile aflate la menstruaţie nu ar trebui să facă baie şi că sunt anemice. Un studiu recent realizat de un producător de tampoane arată că 75% din femeile care locuiesc în oraşe îşi cumpără în continuare absorbantele ambalate într-o pungă maronie sau într-un ziar, din cauza ruşinii asociate menstruaţiei. Femeile aproape că nu le cer niciodată bărbaţilor din familie să le cumpere tampoane.

Autoarea articolului de pe BBC, Rupa Jha, spune că a crescut într-o casă plină de femei, dar nu a discutat nici până astăzi deschis despre cel mai normal ritual de trecere dat de natură. Mama ei tăia cearşafuri vechi şi le ascundea într-o cutie pentru a fii folosite de fiicele ei. “Cea mai mare provocare era să uscăm aceste ţesături”, scrie ea. “Îmi amintesc foarte bine că eram încordată şi îngrijorată de tot procesul. Surorile mele mă învăţaseră ce să fac – cum să ascund ţesăturile pătate sub alte ţesături fără ca bărbaţii să le observe. Nu puteam risca să le punem la soare, în aer liber, să se usuce complet”.

Citeşte mai multe pe totb.ro

 

 

Comentarii