Test cu Zile Naţionale: 23 August sau nu?

vineri, 25 august 2017, 09:14
2 MIN

* Am mai scris despre 23 August, fostă Zi Naţională a României de până în ’90; unii regretă epoca, alţii nu, iar pe câţiva îi lasă reci, în ciuda căldurii de august (a existat şi un serial românesc din 1973, "Un august în flăcări"). Pe voi vă interesează? Dacă sunteţi curioşi, treceţi prin testul nostru; dacă nu, nu treceţi prin testul nostru, e treaba voastră:

1) Ce a fost, de fapt, pe 23 August 1944?

a) Ziua în care românii au întors armele împotriva nemţilor cotropitori şi s-au aliat cu sovieticii eliberatori / b) Ziua în care românii s-au aliat cu sovieticii cotropitori / c) 23 August a fost miercuri şi a fost foarte cald.

2) Ce făceaţi de 23 August înainte de 1990?

a) Făceam ce făceau toţi: o defilare, o pancartă, o scandare, un steag roşu, apoi o bere cu ulei şi chiftele de peşte / b) Făceam orice ca să scap de defilare / c) Făceam mai rău ca după 1990, cu siguranţă!

3) Ce aţi făcut miercuri, de 23 august 2017?

a) Am defilat prin cartier cu sacoşe tricolore de supermarket, pline, şi cu faţa roşie de la efort / b) Am stat la terasă, privind etichetele tricolore ale berii cu ochii roşii de la consum / c) Am fost la serviciu.

4) Era bună Ziua Naţională pe 23 August?

a) Da, fiindcă sugera eroica luptă a românilor împotriva imperialismului / b) Da, că e mai plăcut să bei o bere la terasă vara, decât pe 1 Decembrie / c) Nu, fiindcă există şi ziua de 10 Mai.

5) Care ar fi cea mai bună Zi Naţională a României?

a) Pe 11 Noiembrie, de Sfântul Mina, patronul păgubiţilor / b) De Ziua Recoltei, când ies produsele agroalimentare, ca să profităm de ele / c) Pe 27 Aprilie, să se dea liber până după 1 Mai muncitoresc.

* Problema Zilei Naţionale, dacă să rămână 1 Decembrie sau să se schimbe, că e frig şi le îngheaţă politicienilor, se tot pune de ceva vreme; sigur se va rezolva într-o zi, care ar putea deveni şi Zi Naţională: sărbătoarea de Sfântul Aşteaptă!

 

Comentarii