Program naţional de screening

Testări gratuite pentru depistarea hepatitei C în satele din Iaşi, de pe 15 octombrie

sâmbătă, 20 septembrie 2014, 01:57
2 MIN
 Testări gratuite pentru depistarea hepatitei C în satele din Iaşi, de pe 15 octombrie

Programul naţional de prevenţie a hepatitei va fi implementat în zona Moldovei.

În această perioadă se pun la punct ultimele detalii pentru prima acţiune de screening pentru hepatita C în judeţul Iaşi, programată în luna octombrie. Pentru început medicii de familie care vor fi implicaţi în acest program vor urma un training de două săptămâni, urmând ca de la 15 octombrie să înceapă testarea propriu-zisă.

În cadrul acestui prim eveniment vor fi mobilizaţi studenţi de la Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iaşi care alături de medici vor merge prin sate şi vor discuta cu oamenii pentru a vedea care persoane au fost supuse riscului îmbolnăvirii, iar pe cei aflaţi în această situaţie îi vor testa gratuit.

Pentru a veni în sprijinul populaţiei în cadrul proiectului va fi implementată o strategie de comunicare constând în înfiinţarea unui linii telefonice gratuite (Tel-Verde) la nivel naţional, funcţional în toată reţeaua de boli infecţioase din ţară, şi realizarea unui site pentru a se facilita accesul la informaţiile legate de program şi de boală.

„De asemenea, la nivelul Spitalului de Boli Infec­ţioase Iaşi va fi înfiinţat un punct de control care va funcţiona în zilele lucrătoare şi pacienţii vor avea informaţii cu privire la modul de transmitere a acestei infecţii, în ceea ce priveşte factorii de risc. La Iaşi, în evidenţă sunt 200 de pacienţi cu hepatită C, din care 100 au urmat tratament cu triplă terapie“, a precizat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

Hepatita C este o afecţiune pandemică, de cinci ori mai răspândită decât infecţia cu virusul HIV. Conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 170 de milioane de oameni sunt infectaţi cu virusul hepatic C. În România, numărul pacienţilor depăşeşte 630 de mii.

Comentarii