Testează-te gratuit pentru a vedea dacă ai hepatită!

duminică, 07 septembrie 2014, 08:59
3 MIN
 Testează-te gratuit pentru a vedea dacă ai hepatită!

În judeţele Moldovei incidenţa bolii este mai mare faţă de media naţională: 4,25%, faţă de 3,23%.

Ieşenii pot beneficia de tes­tări gratuite pentru a vedea dacă au hepatită. Programul „Spu­nem Nu hepatitei în Moldova“ a fost lansat la Iaşi de către conducerea Spitalului de Boli Infecţioase, a Institutului Naţio­nal „Matei Balş„ şi a primăriei.

Concret, prin acest proiect, medicii de familie, medicii de la Infecţioase, precum şi personalul din primării vor promova testările care pot fi făcute gratuit, pentru depistarea persoanelor care suferă de hepatita B şi C. Pacienţii pozitivi vor fi sfătuiţi şi trimişi la Spitalul de Boli In­fecţioase, unde tot ce înseamnă investigaţii va fi gratuit. În schimb, tratamentul nu va mai fi asigurat prin proiect, acesta fiind de altfel şi extrem de scump.

„Etapa de screening se face prin fonduri norvegiene, Institutul Matei Balş a câştigat astfel de proiecte, şi împreună cu colegii de la Spitalul de In­fecţioase din Iaşi am convenit ca o primă etapă de screening să o facem pe regiunea Mol­dova. A doua etapă este de di­recţionare a persoanelor găsite pozitive către un medic de specialitate, iar a treia etapă este cea în care pacientul va primi o schemă terapeutică şi deja de aici încolo intervine şi grija autorităţilor locale, pentru că încercăm să constituim nişte fonduri locale, regionale care să poată să permită accesul la terapie a acestor pacienţi, ţi­nând cont că în momentul de faţă pentru terapii noi costurile sunt destul de mari“, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş„.

Conform acestuia, pentru vindecarea unui pacient bolnav de hepatită statul cheltuie în momentul de faţă aproximativ 24.000 de euro. În plus, rata de vindecare este de 50%, astfel că, din doi pacienţi, unul se vindecă, iar celălalt primeşte tera­pie fără a se însănătoşi.

Datele furnizate de acesta arată că prevalenţa în judeţele Moldovei este mai mare faţă de media naţională, respectiv de 4,25% pe Moldova, faţă de 3,23%, media naţională. Spita­lul de Boli Infecţioase a tratat în ultimii trei ani 200 de pacienţi bolnavi de hepatita B şi C, iar un număr de aproximativ 100 de pacienţi au beneficiat de tratament triplu. Aceştia sunt însă doar o mică parte din cei care au hepatită, dar nu se tratează. În cursul acestui an, s-au depistat 86 de cazuri noi de hepatită C, din care 6 se află în tratament repetat, iar 57 de pacienţi au fost depistaţi cu hepatită B.

„Derularea unui astfel de program la nivelul Moldovei este esenţial datorită acestei incidenţe crescute a infecţiei cu virusul hepatitei B şi C în Moldova“, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Comentarii